Przepis na chleb na zakwasie
![Przepis na chleb na zakwasie](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_1586937868BMwl0fCYoXlWKuLg698GDD,w300h194.jpg)
Podstawowy przepis na pszenny chleb na zakwasie :) Jest to moja wariacja klasycznego vermonciaka od Hamelmana :)
![l__p](https://wykop.pl/cdn/c3397992/l__p_EX0toqcivq,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- 3
Podstawowy przepis na pszenny chleb na zakwasie :) Jest to moja wariacja klasycznego vermonciaka od Hamelmana :)
Podstawowy przepis na pszenny chleb na zakwasie :) Jest to moja wariacja klasycznego vermonciaka od Hamelmana :)
Jak zrobić zakwas? -> https://www.wykop.pl/wpis/4801...
Procent piekarski? -> https://www.wykop.pl/wpis/4753...
Przepis ogólny:
- mąka pszenna chlebowa 225g - 88%*
- mąka pszenna/żytnia pełnoziarnista 30g - 12%*
- woda 150g - 58%*
- sól 6g - 2%*
- zakwas (płynny 100%*) 90g - 11%*
Mała hydracja jest tylko pozorna. Biorąc pod uwagę wodę i mąkę z zakwasu wychodzi 300g mąk i 195g wody, co daje hydracje 65%. Kolejne kroki wyrabiania chleba:
- autoliza - 1h
- fermentacja wstępna - 2,5h (ciasto składamy dwukrotnie w odstępie 50min)
- dzielenie/formowanie - 0,5h
- fermentacja końcowa - ok 2h
- pieczenie - ok 40min w 240 stopniach
1. Dodajemy zakwas, mąkę i wodę do miski. Mieszamy na niskich obrotach tylko do połączenia składników.
2. Zostawiamy ciasto na około godzinę (technika autolizy). Ja przekładam zawsze do pojemnika wysmarowanego oliwą.
3. Dodajemy sól i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta:
4. Odkładamy ciasto do pojemnika z przykrywką (lub miski przykrytej folią spożywczą) na 50 min.
5. Składamy ciasto na kopertę (z 4 stron do środka) i zostawiamy znów na 50 min.
6. Składamy ponownie na kopertę i zostawiamy na 50 min.
7. Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy kulę. Pozostawiamy pod ściereczką na ok 30 min aż ciasto "odpocznie". Ja zostawiam złączeniem do góry.
8. Formujemy bochenek i garujemy w koszyku (lub misce) przez około 2 godziny.
9. Pieczemy w 240 stopniach z dodatkiem pary przez 40-45 min. Ja daje zawsze blachę z wodą na spód piekarnika i piekę na kamieniu do pizzy.
Ciszymy się pysznym bochenkiem :)
Komentarze (3)
najlepsze