Polskie mięso jest pełne antybiotyków. Zawiera ich coraz więcej
Nowe dane Europejskiej Agencji Leków nie są korzystne dla Polski. Mięso pochodzące z naszego kraju zawiera coraz więcej antybiotyków. Tymczasem w większości krajów UE wykorzystanie tych substancji przez hodowców sukcesywnie się obniża.
ptaszyszko z- #
- #
- #
- #
- 218
Komentarze (218)
najlepsze
I jeszcze ten zakaz hodowania i uboju, przecież to wszystko jest specjalnie.
@megawatt
A wiecie, że sanepid zanim skontroluje np. szkolną kuchnie to z 2 tygodniowym wyprzedzeniem poda termin kontroli? Tacy skuteczni.
Producenci żywności mają obowiązek podawać skład.
Zatem czemu na tej liście nie ma podanej informacji ile jest antybiotyków w produkcie?
To jak ma byc inaczej?
Tak to ogólnie marketowo:
Bakłażan, cukinia, pomidory itp 6-8 zł/kg
Paczka mielonego, kurczak itp 7-10zł/kg
Karkówka w porywach do 13?
Przecież te zwierzaki na każdy 1 kg mięsa z 10-15 kg roślinek muszą zjeść, wodę wypić - pilnować tego trzeba. Jakim cudem kosztuje to tyle co bakłażan który sobie po prostu rośnie i raz na jakiś czas
Prostego rolnika, który hoduje nawet 100 czy 200 świń nie stać na antybiotyki, hormony i sterydy.
Jak jesteś gościem który ma >2000 sztuk to po pierwsze stać Cię, żeby opłacić lewego weterynarza który ogarnie Ci te nielegalne środki (tak, zdecydowana większość tego gówna w UE jest nielegalna i trzeba to jakoś skombinować) i przymknie oko na badania przed
https://innpoland.pl/145213,co-jest-w-kurczakach-z-polskich-sklepow-wykopowicze-sprawdzili