Potrawy według starych receptur. Powstał projekt „kanonu kuchni polskiej”
Celem projektu jest spisanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw.
regiony z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 131
Celem projektu jest spisanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw.
regiony z
Komentarze (131)
najlepsze
https://www.planeta.pl/Wiadomosci/Swiat/pis-promuje-polska-zywnosc-hamburgerami-i-lososiem-norweskim
Przykładowo pierogi ruskie pochodzą z terenów Rusi Czerwonej (okolice Rzeszowa, Lwowa, Lublina), a placek po węgiersku (zbójecku) swoją nazwę zawdzięcza polewie, która kojarzy się z kuchnią węgierską.
Kawa po turecku(inaczej armeńsku, bośniacku, itp.) nigdy nie była uznawana za polską, a taki sposób picia nie jest w Polsce zbyt popularny. Podobnie z sałatką
Sama lista nie wygląda najgorzej:
I. Przystawki
Półgęsek
Gęsie szyje
Wątróbka gęsia
Kaszanka
Serdelki
Kołduny litewskie
Tatar
Raki
Śledź marynowany
Szczupak po żydowsku
Karp po żydowsku
Węgorz
Sielawa
Babka ziemniaczana
Ziemniaki nadziewane
Cebularz
Marchew faszerowana
Jarmuż z kasztanami
Knysze
Sałata grenadierska armii gen. Hallera
Pasztet z zająca
Buraczki
Szparagi po polsku
Polenta [z bryndzą]
Wątróbka cielęca
II. Zupy
Rosół
Żur żytni
Żur owsiany
Żur
Fasolka po bretońsku
Ryba po grecku
Śledź po japońsku
Barszcz ukraiński
Ruskie pierogi
No i oczywiście sznycel wiedeński ze swojską kiszoną kapustą
Najnowsza kuchnia z 1904 roku.
Doskonałe źródło wiedzy o tym jak niegdys gotowali, dobre stare przepisy na sztandarowe dawne potrawy.