Pierwsza sprawa faktycznie witamina C i inne związki mogą w dysokiej temperaturze przekształcić się do furanu. Smażenie nie jest potrzebne, pieczenie też może do tego doprowadzić. Ale to, co mi nie pasuje w materiale: 1. Brak jakichkolwiek źródeł danych, a nawet szukając na szybko można znaleźć publikację z 2007 roku https://www.researchgate.net/publication/6151296_Formation_of_furan_and_methylfuran_from_ascorbic_acid_in_model_systems_and_food 2. Masa rzuconych w przestrzeń nazw związków chemicznych. Czemu ma to służyć? Może jakiś prosty schemacik zamiast szanować? 3. Brak danych
Naukowiec w tych czasach znaczy tyle co , zapłać a powiem wszystko co chcesz Pieski na uslugach korporacji wszelkiej maści Ludzie pomalu zwracają się formie żywieniowej wypracowanej i stosowanej przez setki lat
Lepiej gotować, niż smażyć, jak smażyć to bez przykrywki, aby produkt przemiany wit. C, czyli furan się ulatniał (tak zrozumiałem wykładzik).
Te furany w jedzeniu są wszędzie, w żywności przetwarzanej w bardzo wysokich temperaturach np. chleb. Także chyba bez przesady, smażą warzywa wegetarianie, zwykle właśnie bez przekrycia, może to wytwarza właśnie potrzebne im substancje odżywcze...
@mazi3city oglądałem, łącznie z dennym żartem o babci. Rzecz w tym że jeśli nawet smarżąc generuje się furan (i to w malej ilości) , to wrze on w 31C. W związku z tym, zanim zacznę jeść większość, jeśli nie całość, odparuje bez względu czy z przykryciem czy bez. A swoją drogą co to za duszenie jak potrawa nie jest przykryta? Nigdy też nie widziałem smażenia pod przykryciem.
Komentarze (8)
najlepsze
1. Brak jakichkolwiek źródeł danych, a nawet szukając na szybko można znaleźć publikację z 2007 roku https://www.researchgate.net/publication/6151296_Formation_of_furan_and_methylfuran_from_ascorbic_acid_in_model_systems_and_food
2. Masa rzuconych w przestrzeń nazw związków chemicznych. Czemu ma to służyć? Może jakiś prosty schemacik zamiast szanować?
3. Brak danych
(⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
, zapłać a powiem wszystko co chcesz
Pieski na uslugach korporacji wszelkiej maści
Ludzie pomalu zwracają się formie żywieniowej wypracowanej i stosowanej przez setki lat
Te furany w jedzeniu są wszędzie, w żywności przetwarzanej w bardzo wysokich temperaturach np. chleb. Także chyba bez przesady, smażą warzywa wegetarianie, zwykle właśnie bez przekrycia, może to wytwarza właśnie potrzebne im substancje odżywcze...