Kanał znany, lubiany ale Pan NOMART nie ustrzegł się błędów podczas produkcji wędzonek także nie polecam jako jedynego źródła wiedzy w temacie wędzenia. Jeśli ktoś jest zainteresowany, poniższą strone można traktowac jako fachowy opis procesu od A do Z
@steemm: Kilka, przykładanie wagi do procesu suszenia, do temperatury wędzenia, do parzenia po wędzeniu. Na pewno wędził w za wysokiej temperaturze, a potem znowu parzył nie patrząc na osiągniecie odpowiedniej temperatury w środku przez wędzonkę tylko podając czas. Uczyłem się trzy lata temu od zera z internetu - trafiłem na jego filmiki i instrukcje z akademii dziadka. Były 3-4 rozbieżności pomiędzy nimi i wszystkie przez mądrą głowę rozstrzygnięte właśnie na korzyść
@paramyksowiroza: przy wędzeniu nie możesz szczelnie zamknąć wędzarni/pojemnika bo wędzone mięso będzie kwaśne. Dym musi mięso "opływać" bez przeszkód bo inaczej wkład ukisisz i nie bedzie się to nadawało nawet dla psa. Było już kilka takich wynalazków nawet na kickstarterze .
@paramyksowiroza: Wędzenie to skomplikowany proces. Odpowiedni czas, zakres temperatury, suszenie najpierw bez dymu. Takiego procesu nie da sie niestety przeprowadzić od a do z w warunkach balkonowych. Wszystkie te małe wynalazki bardziej upieką niż uwędzoną ewentualnie nadzą trochę dymnego smaku.
Jeśli chcesz zrobić szyneczkę a nie masz warunków żeby postawić chociażby małą wędzarnie to może lepiej zainwestować w szynkowar?
stosuje jego przepisy od dawna i nigdy się nie zawiodłem, uwielbiam słoikówkę, na wyprawy idealne. Biała kiełbasa na szybko to majstersztyk a kiełbaski curry z grilla podbijają podniebienia znajomych już od dawna. Także nie bać się i kręcić wędliny samemu
Komentarze (32)
najlepsze
https://www.wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka
Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z małymi wędzarkami balkonowymi?
Da się w tym coś uwędzić, równocześnie nie wędząc sąsiadów całego bloku?
Jeśli chcesz zrobić szyneczkę a nie masz warunków żeby postawić chociażby małą wędzarnie to może lepiej zainwestować w szynkowar?