Wolny rynek nie sprawdził się w produkcji żywności
Formaldehyd do balsamowania zwłok w mleku, arszenik w cukierkach, puree z mózgów cieląt, trociny i śmieci w zastępstwie ziaren kawy. To tylko przykład tego, jaką żywność mogli kupić Amerykanie w XIX w., gdy o ofercie decydował tylko wolny rynek i konkurencja, a państwo się nie wtrącało
mikka22 z- #
- #
- #
- #
- #
- 94
- Odpowiedz
Komentarze (94)
najlepsze
Takie sprawy jak żywność czy strategiczne działalności jak internet, banki, budowa dróg itp nie powinny być prywatyzowane w całości.
To wszystko przez towarowość. Średniozamożnego rolnika po prostu nie stać na zabawy z antybiotykami, ale przedsiębiorca który trzyma pod jednym dachem kilkadziesiąt tysięcy kur jest poniekąd zmuszony do podawania lekarstw bez przerwy zapobiegawczo bo jak zachoruje jedna to jutro choruje tysiąc a pojutrze pójdzie z torbami.
Ludzie wchodzą
W każdym kraju tony urzędów kontrolujących co się da, ale formaldehyd w mleku to wina wolnego rynku? C'mon.