Czy cukier degraduje mózg?
Słodkie pokarmy w naturze są rzadko trujące, dlatego ewolucja zaprogramowała nas do poszukiwania w szczególności czegoś słodkiego. Jeśli coś jest słodkie, to mózg odbiera to jako bezpieczne, co niestety jest błędnym założeniem w dzisiejszych czasach.
ArseneWengerTheAnimatedSeries z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 118
- Odpowiedz
Komentarze (118)
najlepsze
No nie sądze, raczej głównie dlatego że słodkie pokarmy są dobrym źródłem łatwo przyswajalnych kalorii.
bardzo go pragniemy ale potrafi nas zniszczyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co ja dolewam do kawy w pracy powodowana zupelnie naturalna potrzeba smacznej kawki?
Zolte jak maselko mleko niehomogenizowane (tak, smietanowe gluty) Max tluszczu, bo az 5% yeah.
Co dosypuje kumpela z pracy zamiast dolac mleka?
Nestle Coffeemate LIGHT (Glucose syrup, Hydrogenated Palm Oil, Acidity Regulators, Milk Protein)
Kolezanka zywiaca sie wylacznie wersjami light jest ode mnie ciezsza o dobre... 80
Przeciez ostatecznie 90 proc spoleczenstwa w doroslosci tylko konsumuje zarcie, gzi sie i pindrzy zeby sie gzic i wykonuje proste prace fizyczne albo biurowe, albo wrecz siedzi
Ja np. nie pije nic poza wodą i słyszałem od kolegi z pracy że zachowuje się jak zwierzę. Za to on mając
czy można owoców używać jako zamiennika słodyczy gdy zależy mi na intensywnym zrzucaniu wagi? Czy raczej nie jest to rekomendowane? I co z sokami, np takim Tymbarkiem?
Jeśli chodzi o owoce to jest różnie. Takie jabłko ma około 10g cukru na 100 g (średnie jabłko to około 180-200 g). Tyle, że
@Kolsky: nektary, soki 100% nie mają prawa mieć żadnych dodatków. Jeśli mają to jest oszustwo.
Trzeba chcieć, bez #!$%@? a jaki to ja słaby jestem, a jak ja kocham to czy tamto. Silna wola. Dobranoc.
To raczej #paranauka. "Smak" jest wytworem samego mózgu, a pożądanie przez gatunki takich czy innych smaków wynika z zapotrzebowania na substancję, których może być mniej, lub których koszt pozyskania jest wysoki. Ponieważ węglowodany są w miarę tanim źródłem energii, organizymy ewolucyjnie przystosowują się do ich jak najskuteczniejszego pozyskiwania, m.in. poprzez odpowiednią stymulację mózgu. I