Uważaj na suszoną żurawinę! Może być skąpana w syropie glukozowo-fruktozowym
Żurawina jest bardzo cierpka w smaku, dlatego suszone owoce najczęściej są z dodatkiem cukru. Stanowi on prawie 50% składu. Jednak niekiedy producenci zamiast cukru dodają do żurawiny syrop glukozowo-fruktozowy czy sacharozę. Dlatego przed kupnem suszonej żurawiny lepiej uważnie przeczytać skład.
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 14
Komentarze (14)
najlepsze
( ಠ_ಠ)
sacharoza = cukier
Przede wszystkim: suszone owoce mają dodatek syropu glukozowego-fruktozowy ( kiedyś zwany kukurydzianym) dlatego, że jest tańszy od cukru, a lepszy. Ponieważ się nie krystalizuje,więc owoce mogą mieć dłoższy ukres użytku, a jest jednocześnie konserwantem- zabija wszystkie owady i ich larwy.Jest również słodszy, więc i owoce są lepsze.
Takie, jak lubi szanowna publika!
No to już przegięli naprawdę. Przecież to możne być gorsze dla zdrowia niż monotlenek diwodoru!!!! Wykop kręćcie Małysza.