Pizzerie w Krakowie po wejściu w życie zakazu palenia drewnem.
Tylko duże pizzerie z ruchem powyżej 500 gości na dobę będą mogły piec pizzę w piecu opalanym drewnem. Pozostałe od 1 września 2019 muszą przerzucić się na gaz lub prąd. Sytuacja nie fair dla małej gastronomii.
JanParowka z- #
- #
- #
- #
- #
- 406
Komentarze (406)
najlepsze
"MNIEJSZE PIECE" nie wymagały dotąd zgłoszenia do ochrony środowiska. Pod tym względem nie istniały (istniały pewnie dla Straży Pożarnej itp).
Jak ktoś chce robić pizzę, to powinien swój piec zglosić i po problemie.
@sredni_szu: Dokładnie tak. Ale pewnie będą musieli zainwestować w filtry i dlatego jest narzekanie :)
Komentarz usunięty przez moderatora
Plus tego jest taki, że bardzo wzrosła świadomość w temacie smogu typu londyńskiego.
Poza tym piece opalane drewnem w Polsce nie są aż takie popularne. Nie wiem ile takich jest w Krakowie, ale zgaduję, że są w zdecydowanej mniejszości.