Cukier brązowy i cukier trzcinowy to nie to samo. Jaka jest różnica?
Wiele osób sądzi, że sypiąc brązowy cukier do kawy, słodzi cukrem trzcinowym. Tymczasem to zwykły biały cukier, tylko że zabarwiony karmelem. Pojęcie „cukier brązowy” jest wykorzystane przez producentów do wprowadzania w błąd konsumentów i sprzedawania produktu w jak najwyższej cenie.
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 34
Komentarze (34)
najlepsze
@iuxtaposed: xD oglądam agrobiznes więc się wypowiem. Polskie cukrownie przerabiają surowy cukier trzcinowy (Sudan i Mozambik) w okresie między przerobem buraków. Efektem przerobu jest zwykły biały kryształ. Oczywiście importujemy też cukier specjalny o którym piszesz z np. Mauritiusa.
Zabawne, zupełnie tak samo jest z cukrem trzcinowym. Nadal jest niezdrowy, ale znajdą się idioci, którzy to kupują i uważają, że jedzą zdrowszy cukier.
@KakaowyTaboret: Banialuki.
I cukier "brązowy" i trzcinowy, to to samo - sacharoza. Sacharoza, która krystalizuje w zasadzie jako czysty kryształ, a to że jest żółty wynika głównie z tego co pozostało na powierzchni.
Natomiast ich ilość jest tak mała, że poza walorami smakowymi oba te cukry to to samo, a różnica pod względem
Najlepsi są ci ktorzy uwierzyli pod wpływem mody że brązowy/trzcinowy jest zdrowszy.
Są jednak badania, z których wynika, że duże spożycie kawy (≥4 filiżanek=≥300 mg kofeiny) oraz napojów zawierających duże dawki kofeiny wywiera nie tylko efekt diuretyczny, ale również wiąże się z istotnym zwiększeniem wydalania jonów wapnia i magnezu
Źródło:
Zaburzenia homeostazy magnezu: hipomagnezemia
Autorzy
Mariusz Mieczkowski, Małgorzata Kościelska
Katedra i Klinika Nefrologii, Dializoterapii i Chorób Wewnętrznych, Warszawski Uniwersytet Medyczny
Link: https://ecitydoc.com/queue/numer-04-2014-do-pobrania-959_pdf?queue_id=-1
W podobny sposób
Co to znaczy wielu? Dlaczego ktoś miałby myśleć, że brązowy to trzcinowy. Pomijając, że jest tańszy. A tak poza tym nic się właściwie nie różnią, trzcinowy ma tylko lepszy aromat.
A w kwestii koloru to cukier można barwić na różne sposoby - najprostszym sposobem na uzyskanie koloru brązowego jest podgrzanie cukru do wysokiej temperatury.
Ponadto jak mówi wikipedia "Roztwór cukru białego lub surowego oczyszczany jest węglem aktywnym oraz wybielany Na2SO3 lub ultramaryną." Nie wiem czy to dobrze. Ktoś wie?