Jak jeść mięso, to tylko do 200 g dziennie i nie częściej niż 3-4 dni w tygodniu
WHO alarmuje, że spożywanie czerwonego i przetworzonego mięsa (szynki, kiełbasy, pasztety czy wędzonki) może powodować raka jelita grubego. Eksperci zalecają, by dziennie nie jeść go więcej niż 200 g i nie częściej niż 3-4 razy w tygodniu.
poradnik_zdrowie z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 204
- Odpowiedz
Komentarze (204)
najlepsze
@Elmaak: A lekarze odradzali jajka, bo cholesterol.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5475232/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5642188/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29174025
WHO nie
Jak by sie ktos zastanawial co mnie sklonilo do
@wdmeister: Slodycze i cukier... to teraz sobie wez dowolnego batonika i zobacz ile kcal jest z cukru a ile z tluszczu.
Dlatego lepiej samemu je przyrządzać i w taki sposób by nie było tłuste + smażyć np na
Relatywne ryzyko, czyli np. z 2% robi się 2,36%. Nie wiem jak wy, ale ja dostaję większego raka od pier^%olenia WHO niż od czerwonego mięsa.
@SmaletzWyborny: coraz wiecej ludzi widzi poczynania who...