Dietetyczne napoje zwiększają ryzyko depresji nawet o 30 - 50%
Naukowcy przeprowadzili badanie na grupie ponad 260 tys. osób na temat konsumpcji napojów słodzonych, kawy i herbaty. Wyszło im, że największym ryzykiem odznaczają się te dietetyczne, z obecnością sztucznych słodzików np. aspartamu albo sacharyny, które powodują wzrost ryzyka o nawet 30 - 50%.
cieliczka z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 3
- Odpowiedz
Komentarze (3)
najlepsze
On the follow-up questionnaire, participants were asked whether they had ever been diagnosed by a doctor as having depression and if so the year of first diagnosis in the following categories: “before 1985”, “1985–1994”, “1995–1999”, or “2000 to present”. A total of 41,074 participants reported a diagnosis of depression on the follow-up
Wynik 50% osiągnięto dla tych, którzy wypijali co najmniej litr dietetycznego (z dodatkiem sztucznych słodzików) soku owocowego dziennie. 30% wzrost ryzyka depresji zaobserwowano w przypadku spożywania 2-3 dietetycznych puszek gazowanych napojów dietetycznych dziennie. Regularne picie kawy zmniejsza ryzyko depresji o 10%. Naukowcy wzięli pod uwagę także inne czynniki jak otyłość, palenie, edukację, stan cywilny, nowotwory itp.