bardzo polecam własnorecznie robione. dziś wstawiłem jakieś 70 litrów. od jakiegoś czasu ludzie "nie pamiętają" co po hodują winne grona. moja receptura: co najmniej 0.5 -07kg cukru na każdy litr moszczu. bez "sklepowych dodatków" proces trwa dłużej ale warto. ważna rzecz - czyste naczynia i czyste ręce i temperatura - stała. po zlewaniu, przed leżakowaniem można rozcieńczyć jeśli za mocne. osobiście polecam mocne. po kilku latach można zabłysnąć
@adminizniszczylimikonto: 0,5kg na litr? Drożdże jedzą około 16-17g cukru na litr nastawu na 1% produkowanego alkoholu. To daje zapotrzebowanie około 250g cukru na litr na 15% wino, jeśli ma być wytrawne i jeśli nie ma cukru z owoców. Jak masz słodkie winogrona, to rozumiem, że potem rozcieńczasz moszcz gdzieś trzykrotnie, bo inaczej to syrop wyjdzie, a nie wino ;).
Kurcze kiedyś miałem adres do fajnej starej stronki wyglądem przypominała tą którą w powiązanych dał @byferdo Robił ją jakiś bodajże student. Może ktoś z Was ma na nią namiar?
To chyba tylko ja robię winko na opak bo nie daję ani pożywki ani drożdży, nic. Jeżeli stawiam na własny wyrób to musi być quality ;-) Drożdże psują smak według mnie, zresztą po co dawać drożdże skoro winogrono ma na Sobie naturalne drożdże. Tak w ogóle fajny poradnik dla zielonych w tym temacie. Ps. Warto dać garść rodzynek ;-)
Komentarze (178)
najlepsze
A wszyscy wiemy, że wina związane są z piwnicą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
Jeżeli stawiam na własny wyrób to musi być quality ;-)
Drożdże psują smak według mnie, zresztą po co dawać drożdże skoro winogrono ma na Sobie naturalne drożdże.
Tak w ogóle fajny poradnik dla zielonych w tym temacie.
Ps. Warto dać garść rodzynek ;-)
@Maomam: Takie drożdże mogą paść np przy 6% więc to loteria.
@Maomam: No tak średnio - większość suszonych owoców jest siarkowana.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/867137,bimbrownia-w-domu-czy-w-polsce-mozna-na-wlasny-uzytek-produkowac-alkohol.html
musisz mieć stosowne uprawnienie.