@Sanczessco: W Krakowie jakiś fanatyk pizzy zrobił food-przyczepe czy jak to się fachowo nazywa. W przyczepie połowę miejsca zajmuje taki właśnie piec na drewno. Pizza co prawda pyszna, robi się 3 minuty ale jak były teraz upały to chłopak siedział w środku ostro zmarnowany z gorąca( ͡°͜ʖ͡°)
Byłem ostatnio w Neapolu, zjadłem 11 razy pizze ( w tych najbardziej polecanych pizzeriach kilka razy) i... w Koszalinie robią lepszą. Te Neapolskie to takie placki bardziej, niby dobre ale takie zamulające ciasto gumowe. Dla mnie na prawdę bez szału. Nie mówię że jestem fanem farmerskich czy z ananasem :) ale te nasze "hybrydy" robione w każdym mieście w Polsce są po prostu dla mnie smaczniejsze.
@chudyz182: Widzisz bo w Polsce sprzedaje się taką pizzę jaka najlepiej przemawia do gustów Polaków. Kiedyś czytałem o człowieku który w Polsce otworzył pierwszego kebaba. Interes nie szedł aż ktoś znajomy mu powiedział "dodaj kapustę" No jak kapustę? Do kebaba? No dodaj my w Polsce lubimy kapustę. I zaczęło działać. I od tego czasu wszystkie kebaby są w PL sprzedawane z kapustą.
@moon_bluebird: w sumie nie bardzo rozumiem to całe spuszczanie się nad ta "jedyną i oryginalną" pizzą... przecież z założenia to był placek dla biedoty, a margarite wymyślono na farcie bo brakowało składników.
@Mete: Też nie wiedziałem dlaczego włosi tak sie nad tym spuszczją, ale kolega z pracy który jest włochem mi to wyjaśnił.
Wiec tak. Pizza neapolitana uzuskała status Unesco jako kulturowe dziedzictwo. Otrzymanie tego statusu poprzedzało dokładne prześledzenie calego procesu. Wszytkie kroki tego procesu oraz szczegóły dotyczące składników zosstały zapisane i są wyznacznikiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy.
@b4rt: w sumie miał racje, ale koniecznie musi byc sól, robie pizzę od czasu do czasu i nie wyobrażam sobie ciasta bez soli, jest po prostu nie jadalne ( ͡°ʖ̯͡°)
Jestem fanem właśnie takiej pizzy. Zawsze jak widzę recenzje na FB czy w Googlu, gdzie ludzie piszą "daję 2 gwiazdki, bo pizza mokra, cienka i mało składników", to wiem, że warto iść do takiego lokalu, bo serwują prawdziwą neapolitańską ( ͡°͜ʖ͡°)
@kwass85: ostatnio jadłem w Neapolu w "L'Antica Pizzeria da Michele" orginalna pizza napolitańska, film kręcili itp, kolejka na 40min i powiem tyle. Jezu jakie gówno jak lubię włoską cienką pizze to była jakaś tragedia.
Komentarze (125)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Widzę, że nie tylko ja to tak przeczytałem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Przepis na ciasto i "sos" jest dostępny publicznie jeśli kogoś interesuje. Nie potrzeba żadnego "tajnego" przepisu od Włocha:
http://www.pizzanapoletana.org/en/ricetta_pizza_napoletana
http://www.pizzanapoletana.org/public/pdf/disciplinare%202008%20UK.pdf
@nikifor: Podstawowym "błędem" jest oszczędzanie na składnikach. Np. niby mozarella z tłuszczów roślinnych.
PS i ta cała ściema o
Widzisz bo w Polsce sprzedaje się taką pizzę jaka najlepiej przemawia do gustów Polaków.
Kiedyś czytałem o człowieku który w Polsce otworzył pierwszego kebaba. Interes nie szedł aż ktoś znajomy mu powiedział "dodaj kapustę" No jak kapustę? Do kebaba? No dodaj my w Polsce lubimy kapustę. I zaczęło działać. I od tego czasu wszystkie kebaby są w PL sprzedawane z kapustą.
przecież z założenia to był placek dla biedoty, a margarite wymyślono na farcie bo brakowało składników.
Wiec tak. Pizza neapolitana uzuskała status Unesco jako kulturowe dziedzictwo. Otrzymanie tego statusu poprzedzało dokładne prześledzenie calego procesu. Wszytkie kroki tego procesu oraz szczegóły dotyczące składników zosstały zapisane i są wyznacznikiem prawdziwej neapolitańskiej pizzy.
Dobra. Dawajcie przepisy, najbardziej mnie interesuje samo ciasto jak zrobic dobre... :P