0 zrozumienia języka ale chyba nie trzeba...po 3 zamknąłem i ani zakop ani wykop... nie moje danie
tak czy inaczej jak głupio by nie zabrzmiało "dobra pizza poza moim skilem jest" a zajebiste dania robię jeżeli akurat je robię chociaż powtarzalności brak i czasem przedobrzę ;)
wiem, że proste i "w tydzień w pizzeri nauczą"... ale jak w Twojej najlepszej pizzeri zmieni się "kuchnia" to wiesz i nagle od nowa szukasz tej
Zauważcie, że ta pizza wygląda przyjemnie dla oka - jest okrągła i placek nie jest poprzypalany z każdej strony. Jak widzę zdjęcia każdego znajomego z wycieczki do Italii to wiadomo - punkt obowiązkowy to pizza w restauracji. Niedość, że sceneria to jakieś slumsy, to jeszcze placek na stole wygląda jak wyrzygany. Jakby turystom na od #!$%@? robili, bo i tak będą się zachwycać.
Sam we Włoszech byłem trzy razy i najlepsze jedzenie
Warto podkreślić, że chodzi o pizzę neapolitańską, ona jest dość charakterystyczna. Nie jest chrupiąca, jest mocniej spalona i jemy ją od środka nożem i widelcem, później maczając brzegi w sosie, którego jest dużo. Nie jest to najpopularniejszy typ włoskiej pizzy, takiej chrupiącej.
@sxill: no nie do konca. Jemy ją zazwyczaj ręką, dzielimy pizze na 4 kawałki i kawałek zgniatamy na pół żeby sos z niego nie wypływał, to co zostanie na talerzu mozemy wyczyscic grybymi brzegami ciasta.
Po pierwsze pizza to danie pastuchów pasących owce itp. więc nie jest to wyszukane danie o ile się nie doda więcej składników. Generalnie robili ciasto, dodawali co mieli pod ręką , a dużo nie mieli oprócz sera i jakichś ziół i do pieca, więc nie ma co oczekiwać, że danie to będzie niewiadomo jakie dobre. Dlatego ta cała "neapolitana" czy inny **** nie będzie taka dobra. To jakby się delektować bułką, jest
Kiedyś widziałam w TV jak jakaś stara włoska babcia robiła pizze... Zamiast wody wlała do mąki pół butelki białego wina... hmm ciekawa jestem czy ktos kiedyś słyszał, żeby tak robić pizzę...
Komentarze (125)
najlepsze
@solidsnake7: mam kolezanke co dobrze robi taka pizze ;)
tak czy inaczej jak głupio by nie zabrzmiało "dobra pizza poza moim skilem jest" a zajebiste dania robię jeżeli akurat je robię chociaż powtarzalności brak i czasem przedobrzę ;)
wiem, że proste i "w tydzień w pizzeri nauczą"... ale jak w Twojej najlepszej pizzeri zmieni się "kuchnia" to wiesz i nagle od nowa szukasz tej
@drinkIT: jak zatrudnią Ukraińców...
wystarczy, że studentów... praktykantów zwij jak chcesz...
u dobrego kucharza z skądkolwiek zjem ze smakiem
Sam we Włoszech byłem trzy razy i najlepsze jedzenie