Ważne jest, by jajka osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy je gotować. Gdybyśmy bowiem wrzucili je do gorącej wody prosto z lodówki, mogłyby popękać ich skorupka. Z tego samego powodu powinniśmy użyć małego rondelka i trzymać go na wolnym ogniu.
Jak długo powinniśmy gotować jajka?
Wszystko zależy bowiem od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Niektórzy z nas wolą jajka bardziej wodniste, inni lubią, gdy biało jest już lekko ścięte. Dlatego, zamiast stosować się do zaleceń z książki kucharskiej czy internetu, najlepiej samemu wypróbować ze stoperem, jaki czas gotowania będzie najlepszy, by jajko trafiało w nasze gusta. Albo możecie zastosować się do poniższej porady:
By uzyskać jajko ugotowane klasycznie na miękko gotujemy jajko zaledwie przez minutę. Najpierw delikatnie wkładamy je do garnka, uważając, by nie uderzyło o ścianki naczynia. Po minucie zdejmujemy garnek z ognia i przykrywamy go pokrywką. Po kolejnych 6 minutach takiej kąpieli uzyskamy efekt całkowicie płynnego żółtka i miękkiego białka jajka. Po 7 minutach z kolei żółtko będzie bardziej kremowe, a białko całkowicie ścięte.
Gotowanie jajka na twardo wymaga zupełnie innej metody. Umieszczmy jajka w garnku z zimną wodą i podgrzewamy aż zaczną się gotować. Wówczas należy odczekać kolejnych 6 lub 7 minut, zanim zdejmiemy je z ognia. Cały sekret polega na tym, by następnie błyskawicznie schłodzić jajka, przekładając je na przykład do naczynia z bardzo zimną wodą.
Jeśli nie przepadamy na obieraniem jajka, można włożyć je do słoika z odrobiną zimnej wody, zakręcić szczelnie pokrywkę i energicznie potrząsać, by skorupka sama odpadła.
Opracowane przez: Delia Smith, szef kuchni i autorka książek kucharskich.
Komentarze (142)
najlepsze
Skorupka pęka bo zmienia się ciśnienie wewnątrz ze względu na zmianę temperatury. Skorupkę przed wrzuceniem
No właśnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
@Sanczessco: Długość gotowania zależy od wysokości nad poziomem morza. ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
I nie, nie żartuję.
Zaś żeby jajka nie pękały podczas gotowania, dobrym sposobem jest zrobienie szpikulcem małej dziurki w miejscu gdzie jest pęcherzyk powietrza inaczej "dołek". W taki szpikulec zaopatrzone są miarki do wody, będące na wyposażeniu "jajowarów".
Gotować na miękko należy wyłącznie świeże jajka.
Można łatwo sprawdzić czy jajko jest świeże czy już zleżałe - świeże po włożeniu do wody tanie, zleżałe będzie pływać (właśnie przez pęcherzyki powietrza).
Pierwszy raz spotykam się z sytuacją w której ktoś za jajko na miękko uważa coś innego (niemal przeciwnego).
Aby dobrze ugotować jajko na miękko (takie prawdziwe miękko) trzeba najpierw schłodzić jajko do temperatury bliskiej zamarznięciu a potem wrzucić do wrzątku - ważne jest aby temperatura wody była jak najwyższa i utrzymywała się przez
@mnlf:
Ale że co, żółtko ścięte a białko płynne? Nie da się, no chyba że z jakimiś mikrofalami o paśmie tak dobranym aby głębokość wnikania była te 2 cm ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A w sumie racja, różnica t. koagulacji, dawno czytałem i zapomniałem, a nie praktykuję na jajcach ;)
Zawsze myślałem, ze rondelek z wrząca woda wystarcza, a tu prosze technologia wkracza wszedzie
@onet12: Jajowar to żadna nowość...
O, tu z Tobą pełna zgoda ;-)
Komentarz usunięty przez moderatora