Chipsy? Rak instant. Przerażająca prawda na temat chipsów.
Śmiertelny akrylamid, trucizna dla płodu? Tak - to i nie tylko w chipsach.. Jedzenie codziennie jednej małej paczki chipsów sprawia, że w skali roku dodajemy do naszej diety aż pięć litrów oleju! Niemożliwe? A jednak. Poznaj całą przerażającą prawdę o chipsach. #
Argajl z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 83
- Odpowiedz
Komentarze (83)
najlepsze
grys kukurydziany (69%), olej palmowy, cebula w proszku (2,2%), sól, syrop glukozowy, aromat (zawiera jęczmień), wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, czosnek w proszku, suszona natka pietruszki, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, kwas: kwas mlekowy
Chipsy:
ziemniaki, olej roślinny palmowy, olej roślinny słonecznikowy, preparat aromatyzujący [wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, guanylan disodowy), cukier, cebula, pomidor, aromaty, mąka ryżowa, pieprz cayenne, kmin, papryka, czosnek, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, pieprz,
1. Olej palmowy (najgorszy dla zdrowia, ponieważ prawie zawsze jest sprzedawany jako utwardzony. W procesie utwardzania wydzielają się rakotwórcze tłuszcze "trans")
2. Olej słonecznikowy (podczas podgrzewania tego oleju, również uwalniają się szkodliwe substancje, ale nie w takich ilościach jak w palmowym)
3. Olej rzepakowy (tutaj próg termiczny jest duży, więc tych substancji jest stosunkowo mało)
Pringelsy mają słonecznikowy i kukurydziany. O
Komentarz usunięty przez moderatora
Chipsy smaży się w 180st. Chleb piecze się w jeszcze wyższej temperaturze. Też jest szkodliwy?
NAwet ryż czy kasze się poddaje