Ogórki małosolne – jak zrobić i dlaczego warto je jeść?
Pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a więc czas zrobić ogórki małosolne! Dlaczego warto je jeść? Jakie ogórki wybrać? Jak zrobić ogórki małosolne?
ka-mac-75 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 111
- Odpowiedz
Pojawiły się pierwsze ogórki gruntowe, a więc czas zrobić ogórki małosolne! Dlaczego warto je jeść? Jakie ogórki wybrać? Jak zrobić ogórki małosolne?
ka-mac-75 z
Komentarze (111)
najlepsze
( ͡° ͜ʖ ͡°)
- zasada z solą jest prosta - 1 litr wody = 1 łyżka stołowa soli. Nie kopiasta, nie płaska. Średnia łyżka stołowa. Każdy debil (nawet ja) to zapamięta.
- wody NIE GOTUJEMY, bo ogórki mogą sie nie zrobić, nie ukwasić
- BRAKUJE CHRZANU! w liściu + kawałek korzenia. Sory, dla mnie małosolne bez chrzanu, to nie małosolne.
- dobra rada: chcecie mieć gotowe ogórki małosolne po 24 godzinach? zalejcie je nie wrzącą, ale dobrze podgrzaną wodą (z rozpuszczoną solą). 60-70 stopni. Proces kiszenia dużo szybciej się zacznie. I słój na słońce oczywiście.
Jak ktoś nie lubi zakwaszać a mu smakuje - ot, jedynie spożyje
"Zagotować kolejne 2 litry wody i wymieszać z wystudzoną wodą. Dodać 3 łyżki stołowe soli i dokładnie wymieszać."
"PAMIETAJMY O PROPORCJACH: 2 łyżki soli – 1 l gorącej wody – 1l zimnej wody."
raz 3 łyżki na 4 litry a raz 2 na 2 litry :\
A skąd je wziąłeś?
Z Polski.
Eeee to jakies dzikie są...
Nie minęło 10 minut jak przypełzła do kuchni zapytać co tak pachnie. Do dziś nie może uwierzyć, że ogórek potrafi tak pachnąć o smaku nie wspominając. W sumie nieco żałuję, że jej dałem do skosztowania, bo mi pożarła