Witam serdecznie,
Chciałem się z wami podzielić moim osobisty przepisem na przepyszne Chebureki
Na dobrą sprawę to danie można przygotować z dowolnym nadzieniem lecz ja zdecydowałem się na pierś z kurczaka.
Z góry przepraszam za brak zdjęć z przygotowań ponieważ nie myślałem wtedy o zrobieniu #
gotujzwykopem ale postaram się opisać przepis i przygotowanie na tyle łopatologicznie aby nawet laik mógł to przygotować.
Przepis jaki podaję jest na ok 16 Cheburków
Składniki na ciasto:
75 g drożdży
675 g mąki
400 ml letniej wody
1,5 łyżeczki cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka oregano
szczypta soli
Składniki na farsz:
1 duża pierś z kurczaka
ok 250 g pieczarek
1 papryka
1 średnia cebula
ser (może być edamski, gouda, mozzarella, w sumie taki jaki wam smakuje)
trochę ketchupu
(zioła i przyprawy wg. gustu, ja napiszę jak sam przyprawiałem)
kilka kropel soku z cytryny
Pozostałe:
1 jajko
Zaczynamy od farszu ponieważ one będą sobie mogły spokojnie poczekać, a ciasto już nie bardzo.
No to zaczynamy.
Na pierwszy ogień idzie kurczak.
Pierś z kurczaka oczyszczamy (pozbywamy się tych białych elementów) i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i przyprawiamy.
Ja dałem 1,5 łyżki oliwy, łyżkę sosu sojowego, 2 szczypty słodkiej papryki, szczyptę wędzonej papryki, szczyptę pieprzu cytrynowego, 3-4 szczypty przyprawy do kurczaka, szczyptę pieprzu, szczyptę czosnku granulowanego, szczypta tymianku.
Wszystko mieszamy i możemy odstawić do lodówki aby się zmacerowało.
Pół cebuli kroimy w drobną kostkę.
Następnie myjemy pieczarki i kroimy je w wąskie plasterki (jak pieczarki są duże to kroimy je na pól i siekamy na pół plasterki)
Dajemy troszkę oleju na patelnie, wrzucamy cebulę i czekamy aby się trochę podsmażamy aby się zarumieniła, potem dorzucamy pieczarki, skrapiamy je sokiem z cytryny, solimy (do smaku) i smażymy do wyparowania wody.
Jak już usmażymy pieczarki przekładamy je do jakiegoś naczynia (np. niewielkiej miski).
Teraz wrzucamy na tą samą patelnię kurczaka i postępujemy tak samo jak z pieczarkami, czyli smażymy do momentu aż wyparuje woda, lecz kurczak już może pozostać na patelni ponieważ nie będzie nam więcej potrzebna (a po co brudzić więcej naczyń).
Paprykę kroimy w drobną kostkę.
Pól cebuli które nam pozostało kroimy w pół piórka.
Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach (o ile wymaga ścierania).
Gotowe składniki odstawiamy na bok.
Czas wziąć się za ciasto.
Do naczynia (np. miski) wlewamy wodę i ją słodzimy, dodajmy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę z oliwek i oregano.
Jak już drożdże zaczną pracować (na powierzchni zrobi się ładna piana) to dodajemy cały zaczyn do mąki.
Zaczynamy wyrabianie ciasta (5-10 minut), idealne ciasto nie powinno się kleić do rąk więc jak bezie za suche dodajemy dosłownie troszkę wody, a jak będzie zbyt mokre dodajemy małą garstkę mąki.
Z wyrobionego ciasta formujemy kule i polewamy je delikatnie oliwą która trzeba rozsmarować po całej kulce po to aby nie przykleiło się do miski jak będziemy je wyjmować.
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na jakieś 10-15 minut.
Po tym czasie nasza kulka powinna zwiększyć swoją objętość 2-3 razy.
Bierzemy się za robienie naszych Czaburków właściwych.
Blat warto posypać mąką aby ciasto się do niego nie przyklejało.
Ciasto z miski wykładamy na blat i możemy je jeszcze chwilę powyrabiać.
Następnie dzielimy je na 16 w miarę równych części (przyda się do tego długi nóż), nie będą to wielkie kawałki ale spokojnie, powinny wystarczyć.
Z każdego kawałka formujemy małą kulkę i rozwałkowujemy ją na placek delikatnie większy od dłoni, jak będzie większy nic się nie stanie ale nie możne być zbyt płaski.
Jak już mamy 16 placków to warto przygotować sobie blachy do pieczenia (minimum 2 na tą ilość).
na placku robimy średniej wielkości kroplę z ketchupu, rozsmarowujemy ją na środku (brzegi powinny zostać czyste), wykładamy trochę kurczaka, pieczarki, ser, cebulę i paprykę i robimy z tego bardzo dużego pieroga. Ja do zamykania krawędzi używałem płaskiego końca widelca co się bardzo dobrze sprawdziło.
Gotowa Chebureki smarujemy roztrzepanym jajkiem po to aby się ładnie zarumieniły,a nie spaliły.
Wkładamy blachy do piekarnika rozgrzanego ponad 200°C na ok. 15 minut, lecz trzeba ich pilnować ponieważ zależnie od piekarnika może to być krócej lub dłużej.
Danie jest gotowe jak nabrało złotego koloru i się ładnie zarumieniło.
Po wyjęciu z piekarnika warto dać im 2-3 minuty i nie będą takie twarde jak by mogło się wydawać na początku.
Czas przygotowania ok 2 godziny z małymi przerwami)
Idealnie smakują z delikatnym sosem czosnkowym.
Chebureki są świetnym daniem na obiad, a także pyszne są na zimno np. jako przekąska poza domem.
Przepis który wam napisałem nie jest jakimś oficjalnym przepisem tylko moją wariacją tego dania więc przepisy które możecie znaleźć w internecie mogą się diametralnie różnić od mojego.
Jak macie pytania to piszcie śmiało.
Życzę smacznego.
Komentarze (42)
najlepsze
Alternatywny przepis:
ciasto: mąka i woda na oko, ważne, by użyć wrzątku- rozlepia się wtedy gluten a ciasto jest o wiele lepsze, tak zresztą powinno się
Do mięsa jeszcze natka pietruszki i kolendra.
Daj znać jak zrobisz
@wyemancypowany_kojot „wg" bez kropki. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#grammarnazi