Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić.
![Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić.](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_RyN2LBIiUWNO0LYQh2uGHKSsp9qJ2MLy,w300h194.jpg)
Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują na to, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi korzyści. Według naukowców z USA wyeliminowanie glutenu może podwyższać ryzyko wystąpienia chorób serca.
![Mishaku](https://wykop.pl/cdn/c3397992/Mishaku_PBn5EAirb6,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 139
Komentarze (139)
najlepsze
źródło: comment_PcNA0QvqrNvFKhjuh4JnAop8YzYrGPV6.jpg
Pobierzźródło: comment_sOKpxls5wBgEswoZ1S1WEkWfqPl0kNre.jpg
PobierzP.S. Jedna z lepszych polskich wódek moim skromnym zdaniem.
@m3n3lli: > Wódka jest na tyle destylowana, że nie zawiera glutenu, dzięki temu chorzy na celiakie praktycznie każdą wódkę mogą pić.
@Psota: > destylacja wychwytuje gluten ze zbożowych wódek, dlatego każą by dało się tak reklamować jako "bez glutenowa".
@Psota: Producent może opisać produkt jako bezglutenowy tylko wtedy jeżeli bada każdą partię
źródło: comment_iwlwl5Q00zVBpS6AmkVoYmUE38r3BfsT.jpg
Pobierzźródło: comment_IgeayUa8KZbBxsNIWYNzqxx99Nn3rQRH.jpg
Pobierzźródło: comment_0WOcGteJ0q2txDrudb1aefZZYwdMTfoT.jpg
PobierzNie zaglądałem do pozostałych badań, ale czy jest przekrojowe badanie sprawdzające związek niejedzenia glutenu z chorobami cywilizacyjnymi, związanymi z nadwrażliwością, autoimmunizacyjnymi? To jest głównym argumentem "antyglutenowców".
Druga sprawa - oczywiście nie ma sensu szukać bezglutenowych zamienników wśród zdrowych osób, bo te często są o wiele gorszej jakości - mają przypominać produkty glutenowe. Często pakowana
@Mishaku: "Conclusion Long term dietary intake of gluten was not associated with risk of coronary heart disease. " - Czyli dowiedziono, że nie ma związku. Istnieje jedynie ryzyko, że #!$%@? se dietę na gorszą - takie gdybanie.
Problem oczywiście jest bardziej skomplikowany - jak wszystko, jak to mawiał Dexter - everything is connected to everything. Gluten to głównie śmieciowe żarcie. Generalnie nie ma podstaw by osoby zdrowe, całkowicie wywalały gluten z diety, bo zdrowy organizm całkiem dobrze sobie z nim
Jeśli chcesz być zdrowy/zdrowszy:
Złota zasada nr 1 - żryj mniej :)
Złota zasada nr 2 - nie pij i nie jedz śmieci.
Ogólnie i na szybko:
- Wszystko zależy od dawki. Nie substancja szkodzi/pomaga - tylko jej dawka. Jesz czegoś za mało -> to np.: niedobory = źle, jesz czegoś za dużo -> to np.: nadwaga, otyłość, insulinooporność, cukrzyca = źle.
- Każdy ma
W rodzinie mamy faktycznie dziecko z celiakią i są to specjalistyczne badania na to schorzenie. Wykluczenie glutenu faktycznie pomogło i ciężko mówić tutaj o placebo mówiąc o przedszkolaku natomiast zgadzam się w pełni że ta moda jest przesadzona. Nawiazując do Twojego wpisu trzeba uważać też na żywność niby bezglutenową, gdyż potencjalnie można sobie zaszkodzić, nie chodzi o sam gluten ale pochodzenie tej żywności. Przykład, marka znana z bezglutenowych produktów bio
źródło: comment_rsmProvFQ4eDqmePDRKZsgk1XgXVVrM9.jpg
Pobierzźródło: comment_8hQVsbPsu7yr5MumlF0ICfLQfPy7D82k.jpg
PobierzCzyli tak jak ze wszystkimi dietami w których
http://www.celiakia.pl/celiakia/