Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić.
Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują na to, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi korzyści. Według naukowców z USA wyeliminowanie glutenu może podwyższać ryzyko wystąpienia chorób serca.
Mishaku z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 139
Komentarze (139)
najlepsze
Słowa nie ma o nietolerancjach pokarmowych, które nie zabiją Cię tak jak celiakia, ale potrafią bardzo istotnie utrudnić życie. Sam mam nietolerancję na jeden składnik - bakłażana. Jeżeli ktoś ma analogiczną na gluten (nie mylić nietolerancji z alergią), to współczuję, jeżeli dowiedział się o tym mając np 20 lat i męczył się całe życie, nie wiedząc dlaczego. Bakłażana się nie żre
Komentarz usunięty przez moderatora
Bo niby gluten... który Ci nie jest potrzebny w niczym... którego nie trawisz... i powoduje zaparcia... i utrudnia wchłanianie pozostałego żarcia... przez który 15% tego, co zjesz może iść w kibel zamiast się wchłonąć nagle jest taki kurdebele zdrowy i zajebisty, bo... spada popyt na gównianą pszenicę, przez którą jesteś suchoklatesem, grubasem czy inną maszkarą.
gazeta.pl nie chce,