Nie jesz glutenu, choć nie masz celiakii? Dieta bezglutenowa może ci zaszkodzić.
Wyniki najnowszych badań na temat glutenu wskazują na to, że dieta bezglutenowa stosowana przez osoby, które nie są chore na celiakię, nie przynosi korzyści. Według naukowców z USA wyeliminowanie glutenu może podwyższać ryzyko wystąpienia chorób serca.
Mishaku z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 139
Komentarze (139)
najlepsze
P.S. Jedna z lepszych polskich wódek moim skromnym zdaniem.
@m3n3lli: > Wódka jest na tyle destylowana, że nie zawiera glutenu, dzięki temu chorzy na celiakie praktycznie każdą wódkę mogą pić.
@Psota: > destylacja wychwytuje gluten ze zbożowych wódek, dlatego każą by dało się tak reklamować jako "bez glutenowa".
@Psota: Producent może opisać produkt jako bezglutenowy tylko wtedy jeżeli bada każdą partię
Nie zaglądałem do pozostałych badań, ale czy jest przekrojowe badanie sprawdzające związek niejedzenia glutenu z chorobami cywilizacyjnymi, związanymi z nadwrażliwością, autoimmunizacyjnymi? To jest głównym argumentem "antyglutenowców".
Druga sprawa - oczywiście nie ma sensu szukać bezglutenowych zamienników wśród zdrowych osób, bo te często są o wiele gorszej jakości - mają przypominać produkty glutenowe. Często pakowana
@Mishaku: "Conclusion Long term dietary intake of gluten was not associated with risk of coronary heart disease. " - Czyli dowiedziono, że nie ma związku. Istnieje jedynie ryzyko, że #!$%@? se dietę na gorszą - takie gdybanie.
Problem oczywiście jest bardziej skomplikowany - jak wszystko, jak to mawiał Dexter - everything is connected to everything. Gluten to głównie śmieciowe żarcie. Generalnie nie ma podstaw by osoby zdrowe, całkowicie wywalały gluten z diety, bo zdrowy organizm całkiem dobrze sobie z nim
Jeśli chcesz być zdrowy/zdrowszy:
Złota zasada nr 1 - żryj mniej :)
Złota zasada nr 2 - nie pij i nie jedz śmieci.
Ogólnie i na szybko:
- Wszystko zależy od dawki. Nie substancja szkodzi/pomaga - tylko jej dawka. Jesz czegoś za mało -> to np.: niedobory = źle, jesz czegoś za dużo -> to np.: nadwaga, otyłość, insulinooporność, cukrzyca = źle.
- Każdy ma
W rodzinie mamy faktycznie dziecko z celiakią i są to specjalistyczne badania na to schorzenie. Wykluczenie glutenu faktycznie pomogło i ciężko mówić tutaj o placebo mówiąc o przedszkolaku natomiast zgadzam się w pełni że ta moda jest przesadzona. Nawiazując do Twojego wpisu trzeba uważać też na żywność niby bezglutenową, gdyż potencjalnie można sobie zaszkodzić, nie chodzi o sam gluten ale pochodzenie tej żywności. Przykład, marka znana z bezglutenowych produktów bio
Czyli tak jak ze wszystkimi dietami w których
http://www.celiakia.pl/celiakia/