Cukier: Gorzka Prawda
Jak ktoś lubi "naukowy bełkot" na temat szkodliwości popularnej fruktozy oraz genezy powstania problemu otyłości w USA to polecam wykład na Uniwersytecie Kalifornijskim. Podstawowy angielski wymagany choć są momenty, że nie wystarcza... Pewnie na główną z płomieniem nie wejdzie ale warto zobaczyć.
conspir4tor z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 87
- Odpowiedz
Komentarze (87)
najlepsze
Czysta fruktoza tak, dodatki fruktozy tak, syropy słodzącce z fruktozą tak, ale nie owoce.
@K0SM0: Kolego liczy sie synergia miedzy związkami owoce nie sa stworzone z czystej fruktozy.
Jakieś rozdrażnienie, zdenerwowanie, stres, agresja? Czy same magiczne, pozytywne rzeczy dzieją się z ciałem?
jakbym miał streścić 1:30 h wykładu w jednym zdaniu to: fruktoza to bardzo słodki, tani cukier, który na organizm działa jak alkohol "bez fazy" (nie jest metabolizowany przez mózg jedynie przez wątrobę) z którego powstaje głównie tłuszcz do tego nie powoduje uczucia sytości i powoduje nadciśnienie.
Mówi, że zarówno dieta japońska jak i dieta Atkinsa działają, przy czym nie ma wystarczających naukowych dowodów na pozytywne zdrowotne działanie tej drugiej, nie mówiąc już, że zwyczajnie jest bardzo droga. A jeśli już coś osiągniecie z diety Atkinsa, to raczej insulinooporność.