Cała prawda o mleku UHT, podejście naukowe
Nie mogłem znaleźć porządnego uzasadnienia dlaczego mleko UHT=ZUO po polsku, więc sięgnąłem do anglojęzycznych publikacji naukowych...
marcobolo z- #
- #
- #
- #
- 161
- Odpowiedz
Nie mogłem znaleźć porządnego uzasadnienia dlaczego mleko UHT=ZUO po polsku, więc sięgnąłem do anglojęzycznych publikacji naukowych...
marcobolo z
Komentarze (161)
najlepsze
@marcobolo:
Komentarz usunięty przez moderatora
Dlaczego stosuje się utrwalanie termiczne:
- zabicie drobnoustrojów chorobotwórczych (w szczególności salmonelli)
- dezaktywacja
Oczywiście wiem, że obróbka termiczna jest potrzebna (lepiej w pasteryzacji stracić część witamin i lekko zdenaturować białka, ale mieć produkt bezpieczny mikrobiologicznie). Pasteryzacji jednak w praktyce nie powtarza się trzykrotnie (odpowiednią ilość jednostek można zadać w jednym cyklu). Zresztą po mikrofiltracji wystarczy szybki strzał w 72 stopniach.
Racja, najlepiej nie dawać mleka pasteryzowanego do naleśników, szkoda mleka, bo i tak po smażeniu wyjdzie na
Komentarz usunięty przez moderatora
Dzięki
@b0lec @aikonek @ThorinOakenshield @pierzak @DyG121
Uzupełniam...
A to już wiem dlaczego po wypiciu szklanki takiego mleka natychmiast dostaję sraczki, mimo, że zwykłe mleko trawię normalnie bez żadnych nieprzyjemnych efektów ubocznych.
Dzięki temu część dzieci z łagodniejszą alergią na BMK może spożywać mleko UHT dość wcześnie, w porównaniu z pasteryzowanym. Dlatego też niektórzy rodzice gotują dłużej mleko przed podaniem dziecku-alergikowi i obserwują, że takie (już) mu nie szkodzi.
Co do robienia zapasów na cały rok to się zgodzę ale można też mleko w proszku kupić w takim przypadku i też będzie zapas oraz oszczędzi się na miejscu do składowania.