Pomidory trzymane w lodówce tracą smak – już wiadomo dlaczego
![](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_KZX0GEO8Oimnn3cEPvOfVrOPrucbJHCO,w300h194.jpg)
Nigdy nie wkładaj pomidorów do lodówki – tę zasadę zna pewnie większość z nas. Wiadomo, po pobycie w chłodni pomidory są bez smaku. Naukowcy odkryli właśnie, dlaczego tak się dzieje.
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/darosoldier_vJk2Hzj70V,q52.jpg)
- #
- #
- #
- #
- #
- 100
Komentarze (100)
najlepsze
Zanim się kupi pomidory z marketu czy nawet z targu to przechodzą przez tyle lodówek, że taka mała lodóweczka z domu już nawet nie ma co robić.
Nie trzeba stosowac srodkow chemicznych zwalczajacych chwasty i szkodniki.
jak mogłem być takim ignorantem
wybaczcie pomidory
Smaczniej, wygodniej, taniej.
Bo stoją koło pasztetu
To lepiej zjeść "bezsmakowy", czy wyrzucić? Chłód spowolni starzenie.
Skoro większość pomidorów, które spożywamy (tym bardziej jesienią/zimą) zanim trafi na sklepowe półki, leżakuje kilka dni jak nie tygodni w chłodniach (min. transport). Nawet te kupowane na targu, bo zazwyczaj handlarze zaopatrzają się w hurtowniach, gdzie często gęsto towar jest przeklejany (tzn. przekleja się kraj pochodzenia na palecie) i np. kupując polskie produkty, dostajemy tak na prawdę zagraniczne (wiem, bo pracowałem swojego czasu w pewnym takim zakładzie),
Poza tym to wyłączanie genów, to już chyba mutacja czy jeszcze nie?