@fockinA: Wrzucasz banana z niedojrzałymi owocami w torbę i chowasz w ciemnym miejscu i w ten sposób przyśpieszasz proces dojrzewania wspomnianych owoców.
@fockinA: Jako rozwinięcie dodam, że to nie musi być banan. Możesz tam wrzucić np. jabłka, brzoskwinie, albo inne owoce/warzywa wydzielające etylen. Aha i z tych wszystkich banan musi być dojrzały, niedojrzały "nie działa" ;)
z tymi zimiokami to mnie zaskoczyło, bo myślałem, że o ile nie robi się zupy albo sosu, to powinno się wszystko wrzucać do gotującej wody/nagrzanego oleju, żeby obróbka trwała jak najkrócej i najmniej wartościowych składników 'uciekło' do wody. czy to ma jakiś sens? (raczej nie jadam i nie przyrządzam zimioków, wolę ryż, makaron, kaszę, fasolę, soczewicę, cieciorę)
Komentarze (109)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
... Można nawet powiedzieć "płomienny", ewentualnie "piekielny", a wykopalisko wypadałoby żeby wpadło na główną z płomieniem ( ͡° ͜ʖ ͡°).