Uwaga! Fruktoza psuje mózg (syrop glukozowo-fruktozowy)
Osoby spożywające typową zachodnią dietę przyjmują fruktozę głownie w postaci syropu glukozowo-fruktozowego. Środek ten dodawany jest do olbrzymiej liczby masowo produkowanych wyrobów spożywczych - od słodyczy poprzez jogurty i sery po pieczywa, konserwy i wędliny.
orion2 z- #
- 227
- Odpowiedz
Komentarze (227)
najlepsze
Miód produkują pszczoły, znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź. Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego (HCOOH)[potrzebny przypis] sacharoza przekształca się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę, których mieszaninę potocznie zwie się cukrem inwertowanym[2]
Cukier inwertowany – produkt hydrolizy sacharozy na mieszaninę glukozy i fruktozy, w wyniku której następuje zmiana kierunku skręcenia płaszczyzny polaryzacji światła (inwersja) przechodzącego przez roztwór. Proces ten
Wg mnie to wcale nie dowodzi że fruktoza uszkadza pamięć tylko że powoduje rozleniwienie. Spróbujecie zjeść na obiad same słodycze i zaraz weźcie się za robotę to zobaczycie jak bardzo się nie chce.
Wszystko tłumaczy to zdanie:
Podwyższony poziom insuliny = lenistwo. Ciekaw jestem jak to zrobili,
Czas na klasyka:
@dajitemka: @krasecz: Wszyscy podniecają się samą "fruktozą" że za dużo dali itd. ale bardziej kluczowe (dla mnie) jest to, że jak szczury wpierdziałały jeszcze omega-3 DHA to im to już tak nie szkodziło.
i gorzka czekolada wieczorem na dobre sny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A gdzie grupa otrzymująca same DHT? Porównanie takiej grupy z grupą kontrolną mogłoby dać odpowiedź, czy DHT ma działanie "ochronne", czy może sam DHT ma pozytywne działanie. Nie wierzę, że tego nie uwzględniono.
Chyba Ich źródło ćpało fruktozę.
Miedzy fruktozą a syropem glukozowo-fruktozowym jest różnica taka, jak między obozem wypoczynkowym, a koncentracyjnym.
@dzikireks: Dzieki, pieknie podsumowane. :D