Europosłowie za zmniejszeniem cukru w jedzeniu dla niemowląt
Kontrowersyjny temat cukru wraca w kontekście żywienia najmłodszych. Europosłowie chcą doprowadzić do ograniczenia zawartości cukru w jedzeniu dla niemowląt. Domagają się zmiany przepisów, które dopuszczały trzy razy większą zawartość cukru w tych produktach, niż zaleca WHO.
monkali z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 259
- Odpowiedz
Komentarze (259)
najlepsze
no... i tak to własnie widzę, dlaczego rodzice wybierają gotowe :)
@Bord:
Ja dopiero niedawno dowiedziałem się, że cukier kiedyś sprzedawano w postaci tzw. "głowa cukru". Taki jak na obrazku powyżej i poniżej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/G%C5%82owa_cukru_%28cukier%29
1. Stwórz problem..
2. Zaproponuj rozwiązanie do powstałego problemu.
3. PROFIT
Pierwszy z brzegu przykład.
LIZAK z witaminami do kupienia w aptece, zalecana dawka: 4
O jakim cukrze złożonym mówisz?
sacharoza to cząstka glukozy i fruktozy. Syrop glukozowo-fruktozowy to mieszanina glukozy i fruktozy 48%-52% (czy podobnie, mniejsza o liczby), DOKŁADNIE tak samo jak w przypadku sacharozy.
ok, metabolizm jest o jeden krok krótszy, bo nie musi nastąpić rozpad sacharozy na glukozę i fruktozę ale to minimalna różnica.
Cała nasza dyskusja skupia się na jednym fakcie: ludzie nie potrafią czytać i sami zadbać o to, by się zdrowo odżywiać.