Czy bezpieczne jest odkrajanie tylko spleśniałej części i zjadanie reszty?
Pleśń nie polega tylko i wyłącznie na tej zielonej, czasami lekko futrzanej części na powierzchni chleba, aksamitnych kropkach na powierzchni starego owocu czy plamce na powierzchni konfitur, którą można łatwo zdjąć łyżeczką...
vebbo z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 31
- Odpowiedz
Komentarze (31)
najlepsze
Przecież ameba nawet wie, że grzyb oznacza, że cały owoc/warzywo nadaje się do śmieci :D
Pachnie mi tu skąpstwem powiatowym
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Penicillium to tylko rodzaj w obrębie którego występują ponad 300 gatunków produkujące różne inne substancje obronne, penicylina została odkryta w gatunku Penicillium notatum, w kilku innych gatunkach znajdziemy pewnie penicyliny, ale większość wytwarza mniej lub bardziej zjadliwe toksyny
A jak ktoś lubi grzyby?
Poza tym przecież pleśń się je - są produkty które stają się dobre dopiero jak spleśnieją, np niektóre sery.