Już raz wrzuciłem Wam przepis na kebsa. Jednak przez te lata dopracowałem go i chcę się podzielić z Wami tą tajemną wiedzą.
Stary przepis o tutaj
We wszystkich przepisach na kebab wkurza mnie niezmiernie jedna powtarzająca się rzecz. Punkt pierwszy: kup tortille. Kurna, jakbym chciał kupić sobie gotową tortillę, to bym sobie kupił od razu całego gotowego kebaba. Dlatego w tym przepisie od początku wszystko robimy sami. No może oprócz majonezu.
Będzie nam potrzebne
- Mąka
- Woda
- Sól i pieprz
- Pierś z kurczaka. Tzn para piersi. No dwa cycki, rozumiecie.
- Składnik X, czyli przyprawa kebab gyros
- Przyprawa toskańska, przyprawa papryka słodka i ostra, majeranek
- Pomidor tak ze trzy, papryka, kapusta pekińska, ogórek, cebula, czosnek
- Majonez, keczap (albo keczup, zależnie od wymowy), tabasco jak ktoś lubi ostre.
- I nie kupuj kurna tych placków.
1 Przystępujemy do zrobienia ciasta na tortillę. To najprostsze co może być. Zagotuj wodę i poczekaj aż przestanie wrzeć. Do miski wsyp 4 szklanki mąki dodaj około 300 ml gorącej wody, sól i pieprz. Możesz też się wykazać własną inwencją i dodać jakie tam przyprawy lubisz. Zacznij ugniatać i tu uwaga! Ciasto będzie gorące, można się poparzyć, więc na początku mieszaj wszystko drewnianą łyżką. Jak ciasto nieco się ostudzi zacznij je ugniatać rękami. Kiedy ciasto będzie już ładnie ugniecione, zroluj je w wałek i porób z niego takie kluski śląskie. Rozsyp mąki na stół i wałek, to zapobiegnie przyklejaniu się do wałka. Kawałki ciasta rozwałkuj jak najcieniej się da. Tak, że placek powinien lekko prześwitywać fakturę stołu. Rozgrzej patelnię (nie dodawaj żadnego tłuszczu), i smaż po jednym placku około 10 -15 sekund po każdej stronie. Pilnuj ich, bo moment potrafią się spalić. Kiedy placki się zarumienią i porobią się na nim takie fajne pęcherzyki - placek jest gotowy. Na patelni może zbierać się mąka, więc co jakiś czas zbieraj ją ręcznikiem papierowym/suchą szmatką, tak żeby się nie przypaliła, bo śmierdzi. I już placków cała taca, a piątak, czy tam ile te placki w sklepie kosztują, zostaje w kieszeni. O różnicy w smaku nawet nie wspomnę.
Protip: jeśli macie ciśnienie i chcecie żeby wasze placki były idealnie w kształcie koła, to zróbcie je większe, a potem wytnijcie piękny idealny placek przy pomocy formy do ciasta. Niczym wzorzec koła z Sèvres.
2 Placki ułóż jeden na drugim jeśli chcesz, żeby ciasto było miękkie. Jeśli jednak chcesz żeby było suche i chrupiące - rozłóż je pojedynczo do odparowania.
3 Placki niech sobie tak leżą i ładnie wyglądają, a Ty zacznij robić mięso. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj wszystkie wymienione wyżej przyprawy. Kebab-gyrosa nie żałuj. Dodaj łyżkę oleju i rozmieszaj. Odstaw na jakiś czas, aż kurczak przesiąknie tym dobrem.
4 Przystępujemy do zrobienia sałatki. Ja wykorzystałem dziewczynę i zwyczajnie sałatka sama się zrobiła.
No zwyczajnie kroicie wszystko, co wymieniłem wyżej oprócz czosnku i wrzucacie do jednej michy
5 Zacznij smażyć mięso. Oleju nie dodawaj na patelnię, bo dodałeś go do kurczaka. Smaż mięso, aż zrobi się białe.
W czasie gdy mięso się smaży, zacznij robić sosiwo. Sosiwo akurat autorstwa @
Bulanba
a) łyżka majonezu
b) dwie łyżki keczupu albo przecieru pomidorowego
c) szczypta soli, pieprzu, przyprawa toskańska, papryka ostra i słodka, majeranek
d) tabasko, wyciśnij dwa ząbki czosnku
e) wszystko zmieszaj i tyle
6 Teraz najważniejsza rzecz. Technika zawinięcia kebaba. Bez tego najlepszy domowy kebab jest jedynie namiastką tego, co serwują ciapate w barze. Weź dwa placki i ułóż je o w taki sposób.
7 Wysmaruj placki sosiwem. Nałóż wcześniej przygotowane składniki.
8 Dół placka podwiń do środka, i zacznij powoli rolować kebaba zaczynając od strony, gdzie dałeś mięso i surówe.
9 Aby kebab wyglądał jak prosto od ciapatego, całość można owinąć w folię aluminiową. To też ułatwi jedzenie.
Na koniec wrzucam mojego asystenta:
Komentarze (16)
najlepsze