Dlaczego niektóre jajka na twardo źle się obierają?
To wygląda na loterię. Tak samo gotowane, tak samo studzone jajka raz świetnie się obierają, a innym razem całe kawały białka odłupują się zostawiając powyrywane dziury. O co tu chodzi?
Trelik z- #
- #
- #
- #
- 183
- Odpowiedz
Komentarze (183)
najlepsze
@IroL: już widzę oczyma wyobraźni jak odbija się ten biszkopt i #!$%@? mi po całej kuchni :D
ps: opUścić ;)
te co dłużej poleżały znacznie lepiej
świeże jajka - trudno przylegają do skorupki po ugotowaniu
stare jajka - odchodzi idealnie skorupka
reszta to diagnoz do głupoty
Powiem Wam z doświadczenia, bo dorastałem na wsi. Im świeższe jajko, tym ciężej się je obiera i więcej jajka zostaje przy skorupce. Nie wiem jaka jest "naukowa" strona tegoż zjawiska, ale to co napisałem sprawdzało się zawsze nie tylko u mnie ale u sąsiadów również.
Z resztą do tej pory kiedy dostaję dostawę jajek ze wsi, to jest tak