Co jest nie tak z Piramidą Żywieniową?
Pamiętacie Piramidę żywieniową? Fajny artykuł o tym dlaczego i jak zmieniła ona nasze zwyczaje żywieniowe, kto ją stworzył, dla czyjego dobra i jaki skutek przyniosło jej wprowadzenie.
marynka88 z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 84
Komentarze (84)
najlepsze
a) tycie
b) chudnięcie
c) słabnięcie włosów, paznokci, zmiany skórny itp itd.
wtedy można dojść do wniosku np.: przestaję wpieprzać batoniki albo koniec z odchudzaniem.
Za to ludzie wolą słuchać dietetyków, którzy co 10 lat zmieniają koncepcję, opierając skutki takich czy
Jednak... A co się tam będę przejmował jakimiś piramidami żywieniowymi i innymi pierdami, jem to co lubię i wara mi od tego. Akurat samego mleka nie lubię pić ale musli + jogurt = pycha:P Zboże jest złe czyli rozumiem, że powinienem przestać jeść makaron, pierogi i inne łakocie dla podniebienia? A porządne śniadanie powinno być szynka + wątróbka na porządnym kawale schabu? Dziękuję, postoję. Póki
Mleko szkodzi tym, którzy są na nie uczuleni- innym, nie!
To samo z produktami zbożowymi, tu najczęściej chodzi o gluten.
Są też różnice geograficzne w zwyczajach żywieniowych krajów i regionów, no i jasne, ze sa też interesy różnych lobby . Globalizacja odbija się też na żywieniu.
Jedzmy wszystko i się nie martwmy
"Co takiego złego jest w tej piramidzie, co nas zabija i niszczy od ponad stu lat?"
Nieprawda. W jaki sposób ta piramida na "zabija i niszczy", skoro w krajach mniej-więcej ją stosujących długość życia właśnie przez ostatnie sto lat wyraźnie wzrasta...?
"Węglowodany są złe i niezdrowe w każdej ich formie."
Nieprawda. Węglowodany są niezbędnym źródłem energii! Wyrzuć z diety wszystkie produkty
"W jaki sposób ta piramida na "zabija i niszczy", skoro w krajach mniej-więcej ją stosujących długość życia właśnie przez ostatnie sto lat wyraźnie wzrasta...?"
może z tego powodu, że na wydłużenie długości życia (średniej) ma też wpływ medycyna?
"To każdemu da prosty dowód na potrzebę jedzenia węglowodanów."
słusznie, tylko tłuszcze TEŻ są źródłem energii.
"Akurat czerwone mięso nie jest polecane w diecie dla kulturysty (tzn. tak, ale w niewielkich ilościach)."
są
węglowodany są najlepiej przyswajalnym (organizm przy ich rozkładaniu nie musi produkować toksyn) źródłem glukozy czyli energii.
oczywiście nie można wszystkich węglowodanów wkładać do jednego wora - porównanie chleba do cukru jest nie na miejscu ze względu na długość wchłaniania.
To tak jak z "dietą lodową", gdzie możesz jeść same lody. Ale tylko to.
Po pewnym czasie ci się to znudzi. I wtedy - jak trzymasz się zasady "tylko lody", to zaczniesz chudnąć. Bo skoro lody ci się znudzą, to nie będziesz ich jeść, i organizm zacznie siebie spalać. Ale jak zjesz coś innego to po diecie, i efekt dużo
A diety wysokotłuszczowe stosują teraz kluby odchudzania/kluby fitness itd. Niedługo zwykłe diety zaczną być powszechnie wyśmiewane, wiedza "przepłynie" od profesjonalistów...
po pierwsze ketoaz to stan w ktorym ciala ketonowe sa produkowane z bialka( a nie tluszczu jak pisze autor) i zastepuja niedobor weglowodanow, aczkoleiwek ich obecnosc nie jest kozystna w organizmie, kolejna sprawa to to ze cholesterol z pozywienia osadza sie na sciankach tetnic, nie jest to prawda, cholesterol zatykajacy zyly jest syntezowany przez niedozywione i niedotlenione scianki tetnic ktore sa zmuszone do sparalanie