Siemanko Mirki i Mirabelki, witam w mojej kuchni :)
Chciałabym się z Wami podzielić, prostym przepisem na
bułeczki z kurczakiem i.. czym tylko zechcecie :D
Potrzebne nam będą
Ciasto:
500g mąki
50g drożdży
200ml letniej wody
1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru
Zioła prowansalskie
Farsz można zrobić według uznania, co nam wpadnie pod ręce, ja użyłam:
Jeden filet z kurczaka
Przyprawa do gyrosa i ziemniaków
Cebula
Papryka
Mała puszka kukurydzy
Pieczarki
Potrzebne nam będą również ketchup, masło, jajko i ziarna słonecznika :)
Sposób przygotowania
Najpierw zajmiemy się ciastem. Do miseczki wlewamy część wody, dodajemy drożdże i mieszamy, żeby się rozpuściły.
Następnie przygotowujemy 500g mąki, dodajemy do tego sól i cukier.
Wszystko przesiewamy do dużej miski, dodajemy rozpuszczone drożdże oraz wodę i ugniatamy, aż ciasto będzie ładnie odchodziło od ręki.
Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto mogło wyrosnąć.
Teraz czas zająć się farszem, kroimy pieczarki w plasterki...
..a cebulę w drobną kosteczkę
Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone składniki żeby się lekko podsmażyły
Umyte filety kroimy w kosteczkę, następnie dodajemy przyprawy
Smażymy na rozgrzanym maśle, aż będzie ładnie zarumieniony
W między czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę, ja wymieszałam sobie ją z kukurydzą, żeby wygodniej było nakładać
Gdy ciasto nam już pięknie urośnie, o właśnie tak:
Dzielimy ciasto na części, tworzymy z niego kulki wielkości piłki golfowej, następnie robimy z nich placki, smarujemy ketchupem i nakładamy farsz i zalepiamy żeby nic nie wypadło
Gdy już wszystkie bułeczki mamy ulepione, smarujemy je ubitym jajkiem, żeby zrobiły się brązowiutkie i posypujemy słonecznikiem
Wrzucamy wszystko na 20 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i jedyne co pozostaje to czekać :)
Selfie w piekarniku zawsze na propsie!
A tak wyglądają bułeczki po upieczeniu
SMACZNEGO! :)
Komentarze (61)
najlepsze
Tylko tu sa w wersji mini.