Pewien farmer nie wytrzymał i pokazał jak naprawdę wygląda hodowla kurczaków.
Po 22 latach pracy na kontrakcie dla firmy Perdue, farmer Craig Watts pokazuje jakie naprawdę warunki panują na takich fermach. Jako ciekawostkę podam że nigdy nikt wcześniej nie odważył sie pokazać jak to naprawdę wygląda. Uwaga drastyczne zdjęcia. [ENG]
Pierdyliard z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 298
Komentarze (298)
najlepsze
Wyobraźcie sobie ruszt z mięsem kurczaka w jakiejś kebabowni. Zastanówcie się, ile kurczaków jest nabitych na ten metalowy pałąk. Potem pomyślcie ile kebabowni jest w mieście, oceńcie w jak dużym mieście mieszkacie, a potem wyobraźcie sobie ile kebabowni jest w innych miastach,
Toż to jest standard fermowy. Jak na hali jest kilkanaście czy kilkadziesiąt tysiecy sztuk, to jasnym jest, ze na taką ilosc trafi sie jakis odsetek chorych/słabszych, ktore zdechną, bo nie nadaża za resztą. A w filmie głównie takie pokazują i są wielce oburzeni.
Owszem, da sie hodować brojlery na znacznie mniejsza skale w lepszych warunkach, ale wtedy przykładowo pierś nie bedzie po 12-15żł za
Ja nie jestem przekonany czy hodowla w super warunkach coś by zmieniła. Sam mam kury, jak na wiosnę kupuję pisklaki to gdy planuję 12 "rosołów" to zawsze biorę co najmniej 15 sztuk. Z doświadczenia wiem, że te 2-3 padną (więcej jeżeli nie mam kwoki). Przyczyny są różne, a to złamie nogę (trzeba dobić), a to zgubi się w trawie, kot złapie, jastrząb porwie, choroby zwłaszcza kłopoty żołądkowe są groźne.
1. smiertelnosc pisklakow (nie wiem w jakim procencie) jest czyms naturalnym - czy to przy kwoce czy przy malej (powiedzmy, 30-50 sztuk) hodowli. Ma takiej fermie jest ich kilka tysiecy, wiec i łatwiej znalezc "wstrzasajacy" przyklad. Na tej fermie, jesli dobrze zrozumialem, smiertelnosc wynosi ok 3% - to malo (nikt by nie robil hodowli w ktorej ginie wiekszosc )
2. Przy sowach, ze nie moze farmer (hodowca) dac swiezego powietrza widac... wentylator pokaznych rozmiarow, do wymuszonej cyrkulacji w hali - nikt normalny nie pozwollilby zdechnac z uduszenia lub spowolnic wzrost kurczakow przez brak tlenu
3.
Śmiertelność jest normą. Powodem jest wady wrodzone. U brojlerów najczęściej są słabe serca, które nie wytrzymują szybkiego wzrostu. U mojego ojca 6 tyg koguty ważą ponad 3 kilo, bez antybiotyków i innego chujstwa które truje mięso a później rodzinę i znajomych. Żaden hodowca nigdy by
Ta, nie ma powietrza w środku. Tam są wentylator które to powietrze doprowadzają. Chyba, że autor ma na myśli panujący wewnątrz zapach.
Mnie to jakoś nie razi, tak po prostu jest, producent dąży do optymalizacji produkcji i tyle.
Ciekaw jestem dlaczego nagle ten farmer chciał to "ujawnić" (przecież było już dużo dokumentów na ten temat) kontrakt mu się kończy? Zarobił wystarczająco dużo już i idzie na emeryturę?
Przecież nie od dziś się tak hoduje kury, musiał to samo robić