Jeżeli ktoś ma dostęp do wolnowara (np. Crock Pot), POLECAM żeberka robione w takim naczyniu. Zeżarłem w życiu wiele żeberek przygotowywanych na różne sposoby - i powiem jedno - żeberka należy przygotowywać długo. Bardzo długo. Żeberka które wraz z sosem barbecue przebywały w wolnowarze nastawionym na "Low" przez 8 godzin >>>>> WSZYSTKO.
@dziki: No to główna zaleta tego sprzętu - najbardziej aromatyczne, a przez to najtwardsze mięso potrafi zamienić w rozpływające się w ustach kawałki. Świetna sprawa do ekonomicznego gotowania dla paru osób - przykładowo jak są znajomi to kupuje 2 kilogramy łopatki wieprzowej (22-23 złote), do tego cebula, ser, sos BBQ, bagietki, jakiś coleslaw - i mamy genialny pulled pork na 4-5 osób za 35 złotych :)
@rzep: Ja za swojego dałem trochę ponad 200 zł, pewnie dlatego że to Crock Pot, i jestem zachwycony. Co jest zaletą tego sprzętu - potrafi zrobić cuda nawet z tańszym mięsem (eksperymentalnie zrobiłem w nim tani gulasz wieprzowy - ale taki naprawdę tani - wyszła rewelacja absolutna). A jak z tego karkówka wychodzi <3
Żeberka z boczkiem do bbq to jak dla mnie świętokradztwo, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się najczęściej "spare ribs" czyli elementy środkowe pomiędzy kręgosłupem a mostkiem lub "baby back ribs" te bliżej kręgosłupa, ale nigdy z boczkiem. Nie wiedzieć czemu polscy rzeźnicy tak tachają możne dlatego ze więcej mięsa do obgryzienia z zupy?
@fastnbulbous: Ja uważam, że jest całkiem niezły. Oczywiście najlepszy jest jak sam zrobisz, ale ani mi się nie chciało specjalnie, ani whisky nie miałem ;)
Komentarze (82)
najlepsze
Już pomijając, że nie nazwałbym tego przepisem, bo to po prostu mięso z gotowym sosem.
@bedzieboruta: Nie, więcej do ogryzienia z pieczonego żeberka.