@sfuj: koniecznie z cebulką, przygotowaną na maśle ;) Pierogi można by fajnie wypromować, szkoda że tego nie robimy w taki sam sposób jak to się robi z sushi. Pierogarnie w każdym kraju, różne nadzienia, różne warianty.
Nigdy nie rozumiałem popularności sushi, skoro kuchnia japońska oferuje o wiele więcej. Chociażby ramen czy yakisobę. Chociaż to pierwsze je się na całym świecie pod postacią zupki chińskiej :D.
Pracowałam w japońskiej restauracji (w San Francisco) i codziennie rano robiłam sushi, przez co trochę się zraziłam.
Jeżeli ktoś z was będzie próbować zrobić sushi nie kierujcie się tym jak robi ten japończyk bo wam się zwyczajnie wszystko rozwali. Polecam robić w plastikowych rękawiczkach ( ryż mniej się klei niż do rąk) a gdy kroicie, moczcie za każdym razem nóż mokrą ściereczką ( ryż nie będzie się przyklejać) i kroi się jak
@windy: Ale tak naprawdę nie ma znaczenia jak to jesz. Jeżeli Ci smakuje bardziej jak jesz inaczej, to nie widzę powodu, aby się przejmować. Wg mnie niech każdy jak chce, jeżeli ktoś lubi maczać całe w sosie sojowym, to czemu nie, to sprawa tej osoby. Tak samo np. mnie nie obchodzi czy ktoś je palcami, pałeczkami czy widelcem
Ważne by nie popadać w skrajności. Jeść tak jak każdy umie i potrafi. Wiadomo, że może są lepsze sposoby ale jak komuś smakuje to niech je. Jedni słodzą kawę a inni wlewają mleko do herbaty. Jedni jedzą sushi bez wasabi a inni uwielbiają sashimi (czyli same pocięte kawałki ryby). Mogę się przyczepić, że w tym filmiku nie podaje się zielonej herbaty co też jest niby wymagane, i bla bla bla...można tak w
Komentarze (145)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
1) Egzotyka - na początku było to naprawdę coś wyjątkowego i dużo osób chodziło właśnie z ciekawości.
2) Zdrowie - składniki kojarzone są jako zdrowe - ryba, ryż, warzywa.
3) Smak - sushi jest po prostu smaczne.
4) Różnorodność - sushi jest miejscem, gdzie naprawdę można poeksperymentować i jedno sushi drugiemu nie równe jeśli chodzi o smak.
5) Snobizm - teraz sushi już dość mocno potaniało, ale w połączeniu z
Pracy wcale nie więcej.
Czy wy odwalacie jakieś posrane rytuały kiedy siadacie do pierogów czy zrazów?
Nie.
To tylko snobizm eksportowy z Japonii, snobizm za którym kryją się pieniądze, bo sushi wcale nie powinno być takie drogie.
Ja lubię sushi, umiem robić sushi, robię dla siebie i dla innych, i jem
@ama-japan: U nas nie ma. Może trzeba otworzyć. :)
Wymyśliłem nazwę - BiedaSushi.
Otworzę, i np. będzie sushi z parówką. :)
Tylko nie kraść mi nazwy! Moje! Moje! :)
widelcem
sushi
@gogiel: O matko, myślisz że są ludzie którzy tak je jedzą?
Jeżeli ktoś z was będzie próbować zrobić sushi nie kierujcie się tym jak robi ten japończyk bo wam się zwyczajnie wszystko rozwali. Polecam robić w plastikowych rękawiczkach ( ryż mniej się klei niż do rąk) a gdy kroicie, moczcie za każdym razem nóż mokrą ściereczką ( ryż nie będzie się przyklejać) i kroi się jak
@DoubleD: I najlepiej odwrócić do góry "szwem", i zacząć od szwu, wtedy się nie rozwali. I moczyć nóż co chwila.
Smieszne, jak ze zwyklego "chleba powszedniego", ktory je sie w pospiechu, jako zwykly posilek, robi sie za granica jakas ceremonie dla snobow.