@zarazwracam: bylem w tym muzeum niedawno i takze polecam, gdyby w kazdym muzeum bylby swiezy browar po zwiedzaniu zapewne liczba zwiedzajacych by wzrosla :-)
@ronin88666: Popularne piwa, czyli w Polsce to w większości lagery, robi się w następujący sposób:
- Słód jęczmienny śrutuje się (nie mieli!) na śrutę.
- Śrutę miesza się z wodą i taką mieszankę poddaje odpowiedniej obróbce cieplnej, żeby wyzwolić że słodu enzymy, które pomogą drożdżom w jedzeniu cukrów. Proces ten to zacieranie, a jego produkt to zacier.
- Zacier się filtruje, żeby uzyskać klarowną brzeczkę przednią.
Prawdziwy wykopowicz przecież pije tylko piwo produkowane od tysiąca lat przez tego samego mnicha przy użyciu tych samych średniowiecznych narzędzi, o wielkości produkcji zaledwie 10 litrów rocznie, pite ze specjalnych kryształowych kielichów by móc uchwycić każdą najmniejszą woń i smak składowy piwa, nawet skład brudu spod paznokci owego mnicha...
chyba muszę usunąć konto bo lubię tyskie i żywca ;c
@czlowiekproso: O JAKI JA JESTEM WIELCE HARDKOROWY PIWOSZ NAJMNIEJSZY BROWAR NA SWIECIE OO JAKIE DOBRE NIEKONCERNOWE PIWO, PODKREŚLAM NIEKONCERNOWE PIWO
@BrowarCiechan, materiał z Żywca ma potencjał, ale ten blogger potraktował go po macoszemu i zbyt wiele się nie dowiedzieliśmy. Może dałoby radę w wolnej chwili ogarnąć jakiś obszerniejszy filmik od was z firmy?
To wielkość browaru, producent, czy co mówi waszym kubkom smakowym, że to piwo Wam smakuje? Duży browar jest zły, a mały ekstra. Z małego piwo smakuje, a z dużego piwem nie jest? Takie jest pewnie zdanie tego bohatera .
@ffatman: Rozumiem np. płatki owsiane i niesłodowaną pszenicę, ale kukurydza nie ma sobą nic do zaoferowania poza podbiciem procentów alkoholu. Używa się jej, bo jest tańsza niż cukier. Nie mam też nic przeciwko chmielowi w granulacie, który jest trwalszy, ale ekstrakt to inna bajka, same alfa-kwasy bez żadnego aromatu. To są sposoby na obniżenie kosztów produkcji, niestety kosztem jakości.
Komentarze (61)
najlepsze
- Słód jęczmienny śrutuje się (nie mieli!) na śrutę.
- Śrutę miesza się z wodą i taką mieszankę poddaje odpowiedniej obróbce cieplnej, żeby wyzwolić że słodu enzymy, które pomogą drożdżom w jedzeniu cukrów. Proces ten to zacieranie, a jego produkt to zacier.
- Zacier się filtruje, żeby uzyskać klarowną brzeczkę przednią.
- Brzeczkę przednią się warzy
chyba muszę usunąć konto bo lubię tyskie i żywca ;c