Tradycyjne Wędzonki z Małopolski jednak nie spełniają norm UE
Produkty tradycyjnie wędzone nie spełniają nowych unijnych norm. Małopolski Urząd Marszałkowski jako pierwszy wysłał do badania próbki tradycyjnych wyrobów wędzonych z regionu. 6 na 7 nie zmieściło się w nowej normie w tym produkt regionalny kiełbasa Lisiecka.
GeraltRedhammer z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 126
Komentarze (126)
najlepsze
ROzumiem też że dawniej, gdy wędzenie w naszych warunkach klimatycznych było w zasadzie jedną z niewielu dostępnych form konserwacji mięsa mieliśmy wielkie epidemie raka?
Dla każdego wielbiciela prawdziwej wędzonki wyznacznikiem powinna by c informacja czy kiełbasa Lisiecka przechodzi testy, bo proces je produkcji jest tradycyjny i bardzo dobrze opisany. Jak ona przechodzi to wszystkie
W dużym skrócie: Poddaje się pirolizie (spalanie z ograniczonym dostępem tlenu) odpowiednie gatunki drzew liściastych, powstały ze spalania dym gromadzi się w zbiorniku, którego ścianki są schładzane w wyniku czego dym podlega kondensacji (przechodzi ze stanu gazowego w ciecz - sam dym zawiera w sobie wodę, pochodzi ona w mniejszej części z samego drewna, bo ma ono określoną wilgotność a częściowo powstaje w procesie tej pirolizy). Kiedy już uzyska się
Jeżeli UE chce faktycznie zadbać o zdrowie polaków to może niech się zajmie NFZ i j@@#nymi kolejkami. A nie zaczyna od dupy strony. Niestety urzędasom z UE nie chodzi o nasze zdrowie ale o jak najbardziej uprzykrzenie naszym rodzimym producentom prowadzenie
@pacbox: Nie ma. Ten olej do wędzenia jest taki sam jak ten ze zwykłego drewna tyle, że fizycznie pozbawiony substancji szkodliwych. Ba, nawet uzyskuje się go poprzez spalanie drewna...
Aha, i prędzej zostaniesz wyruchany przez naszego rodzimego producenta i nasze państwo niż przez Niemca.
No k#@?a rzeczywiście... Gruz mam teraz żreć czy jak?!
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber
http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20062081539