Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z przepisem (dość czasochłonnym, nie ukrywam, ale przy tym bardzo prostym), na danie zwane kremem z dyni z dodatkiem curry. Danie to idealnie nadaje się na pyszną przystawkę, przekąskę lub lekki posiłek. :)
Do przepisu potrzebujemy:
- jedną średniej wielkości dynię (moja po obraniu i wyciągnięciu nasion ważyła ok 1,1 kg)
- litr wody
- 3 ziemniaki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku (jeśli jest słaby można dać 4 a nawet 5)
- 2 kostki bulionowe "rosół z kury"
- sól, pieprz - ilość wg uznania, do smaku
- 1,5 dużej łyżki oliwy z oliwek lub zwykłego oleju
- jedną dużą, czubatą łyżkę curry
- grzanki (można zrobić samemu z bułki paryskiej lub kupić gotowe, sama tym razem wybrałam opcję nr 2)
- posiekaną drobno pietruszkę do dekoracji
1) Myjemy dynię, obieramy ją ze skórki i wyciągamy środek (pestki i miąższ).
2) Pozostałą (twardą) jej część kroimy w kostkę wielkości mniej więcej krojonych ananasów z puszki.
3) Następnie drobno siekamy cebulę i czosnek.
4) Tak przygotowany czosnek i cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą i smażymy do uzyskania złocistego koloru. (niestety nie widać go na zdjęciu...)
5) W międzyczasie do dużego garnka wlewamy litr wody i rozpuszczamy kostki bulionowe.
6) Mieszając co chwilę cebulkę, możemy zabrać się za obranie i pokrojenie ziemniaków w kostkę. (wielkość kostki taka jak przy dyni)
7) Gdy cebulka osiągnie już złocisty kolor dodajemy ją do bulionu i zostawiamy na niecałe 10 minut.
8) Następnie dodajemy do garnka pokrojoną dynię i zostawiamy na małym ogniu na ok pół godziny. Przy czym należy pamiętać, aby co jakiś czas zamieszać wszystko dokładnie, gdyż danie to lubi się przypalać.
9) Po upłynięciu mniej więcej pół godziny, gdy dynia jest już lekko rozmiękczona dodajemy pokrojone ziemniaki, sól, pieprz i curry. Dokładanie mieszamy i zostawiamy na kolejne pół godziny, ponownie pamiętając o mieszaniu.
10) Teraz nie pozostaje nam już nic innego jak tylko zmiksować (zblendować) całość do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. W przypadku, gdy potrawa ma konsystencję sosu można bez obaw dolać do niej trochę wody i ponownie zmiksować.
11) Efekt końcowy, czyli zwieńczenie naszych prac! Wlewamy krem do głębokiego talerza lub do jakiegokolwiek naczynia, z którego mamy ochotę jeść, dodajemy grzanki, pietruszkę i zabieramy się do jedzenia - SMACZNEGO! :))
Oczywiście nie udałoby mi się tego przyrządzić bez mojego kochanego pomocnika - Beli. :)
Komentarze (63)
najlepsze
@KubKa:
@deyna:
Właśnie się zastanawiam, bo po weekendzie mam rosół i się zastanawiam czy można go wsadzić zamiast tych chemicznych kostek rosołowych.
Nie wiem czy próbowałaś, ale z mojego eksperymentowania z przyprawami do kremu z dyni doszedłem do tego, że garam masala + kmin rzymski + kolendra dają dużo lepszy efekt niż curry. Daję również kilka marchewek i trochę mleka kokosowego żeby zupa miała ładniejszy kolor + sprawia to że jest trochę słodsza i delikatniejsza. Też moim zdaniem lepsza wychodzi z dyni typu butternut (która u mnie, w przeciwieńśtwie do zwykłej dyni,
http://www.wykop.pl/link/1271535/troche-inny-przepis-na-krem-z-dyni/
http://www.wykop.pl/link/1256635/gotuj-z-wykopem-zupa-krem-z-dyni/
Jakis