Ciekawa propozycja na obiad. Wbrew pozorom nie wymaga większych umiejętności a może zaskoczyć. W sam raz by zaimponować partnerowi / partnerce. Składniki tanie - nic tylko robić i pałaszować !
Składniki :
1 kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko ( do ziemniaków)
sól
300g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
2 cebule
pieprz
papryka chilli w płatkach
2 łyżki sosu sojowego
1 jajko ( do obtaczania)
bułka tarta
olej do smażenia
Przygotowanie :
Ziemniaki przeciśnij przez praskę i wlej rozbełtane jajko. Dokładnie połącz składniki.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i wrzuć pokrojoną cebulkę oraz paprykę chilli. Podsmaż chwilę. Dodaj mięso i połącz składniki. Wlej sos sojowy oraz dopraw do smaku.
Niewielką ilość ziemniaków rozpłaszcz na dłoni. Na środku ułóż wcześniej przygotowane mięsko. Zlep w kulkę. Obtocz w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Efekt końcowy :
Przepis pochodzi z bloga prowadzonego przez bliską mi osobę. Daję to na samym końcu aby nie było traktowane jako reklama
//anyzkowo.blogspot.com
Jeśli spodobał Wam się przepis doceńcie autorkę - odwiedźcie bloga
Komentarze (47)
najlepsze
Widoczny farsz to pieczarki (starte na wiórki), papryka czerwona, papryka chilli, cebula i oczywiście mielone, sól, pieprz, imbir, do tego kawałek mozarelli do każdej kulki. Ciasto knedlowe - pyry, jajko, mąka. Tylko tyle że tym razem nie na chrupko (bez bułki tartej), ale to było pierwsze podejście i plan powstawał w trakcie robienia.
Co do bloga - mega minus za przepis na tarte... Przepis na ciasto do tarty jest banalny, a polecanie czegos z torebki to dla mnie jak powiedzenie na blogu o gotowaniu by isc do knajpy X i tam zamowic danie Y... Choc sama wariacja z tym co na tarcie laduje do
Czyli substance spulchniajace zawsze dodajesz?:P Aromat to jeszcze moze, choc sam nie uzywam, ale czesc ludzi "musi" bo inaczej im nie smakuje..
Producenci teraz wręcz prześcigają się w wymyślaniu łatwych rzeczy w torebkach. Moje ulubiona trójka:
http://www.mokate.com.pl/zdjecia/max/latte_classic_1048.jpg
http://mnz.pl/wp-content/uploads/2011/11/panna-cotta-winiary.jpg
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSGA_5k7nTRuQNoevwQeqimuhOz0s9MDvFqd6Gb2lTqbiUnWavXg
Nie wspominając o tych słoiczkach
Wyszły ekstra! Podane z sałatką z sałaty, pomidorów i rzodkiewki i sosem czosnkowym na jogurcie. Zapisuję przepis na później, widzę tu masę możliwości np. farsz ze szpinaku i ricotty!
Dzięki za przepis i polecam innym!