Jak zrobić własne piwo w domu? Fotorelacja
Były już poradniki jak robić piwo na wykopie, ale głównie w formie filmików, lub mało dokładne. Zastanawiałem się czy wrzucić moje przygody z piwem na wykop i się w końcu zdecydowałem. Wykop będzie o warzeniu piwa z brewkita(profesjonaliści porównują to do robienia zupki chińskiej).
gumis112211 z- #
- #
- #
- #
- #
- 150
Komentarze (150)
najlepsze
Pozwolę sobie jednak poprawić Cię. Jeden, myślę że kardynalny, błąd. Nie gotowałeś słodu. Bo słodu tam nie było. To co jest w puszce (w brewkicie) to odparowana, gęsta brzeczka*. A brzeczka to efekt zacierania słodu i późniejszego gotowania takiego zacieru (z chmielem).
Do rozlewu łatwiej skorzystać z rurki z zaworkiem, po dociśnięciu do dna butelki otwiera się przepływ, łatwiej się kontroluje, nie trzeba kombinować z zamykaniem i otwieraniem kranika.
Czy
No i polecam gorąco http://www.wiki.piwo.org/Strona_g%C5%82%C3%B3wna
- podczas rozlewu korzystniej jest rozpuścić glukozę w niewielkiej ilości wody i wymieszać równomiernie z całością piwa (mniejsze ryzyko, że trafią Ci się "granaty" - eksplodujące butelki),
- nie zlewaj piwa po 5 dniach jak mówi producent. Kopyr zaleca 7 dni fermentacji burzliwej - duża ilość wydzielanego dwutlenku węgla, przelanie na fermentację cichą - dzięki czemu unikamy aromatu autolizy z martwych drożdży i dodatkowo później mamy bardziej klarowne piwo - na kolejne 7 dni. U mnie przy poprzednich 2 warkach świetnie się to sprawdziło, bardziej doświadczonym kolegom również.
-
To ja jeszcze napiszę, że jeżeli komuś piwo nie wyjdzie - można je przedestylować na whisky ;]
Faktycznie piwo wychodzi lepsze niż sklepowe?
http://www.wykop.pl/link/851867/ama-domowa-produkcja-c2h5oh/
Dużo informacji można tam znaleźć łącznie z instrukcją zrobienia aparatury.
Po drugie - instrukcję dodawaną do brewkita najlepiej wyrzucić nie czytając, one są bardzo uproszczone, momentami za bardzo. W sieci jest mnóstwo poradników jak zrobić naprawdę porządne piwo. A podstawowa różnica, to właśnie ten nieszczęsny cukier:
Po trzecie: cukier. Zamiast cukru należy użyć przynajmniej glukozy. Albo glukozy mieszanej ze słodem suchym. Albo (najlepiej) niechmielonego ekstraktu słodowego. To co prawda podraża całość dość mocno, ale za to polepsza jakość otrzymanego piwa też dość mocno :)
Po
Komentarz usunięty przez moderatora