Awantura o TATAR z Sokołowa? Zobacz jaki naprawdę ma SKŁAD
![Awantura o TATAR z Sokołowa? Zobacz jaki naprawdę ma SKŁAD](https://wykop.pl/cdn/c3397993/link_tNgFrnOecrZqcfKrX4MewRnDVFKicFk8,w300h194.jpg)
Hitem na dziś niewątpliwie jest piosenka – parodia ze sprawy Sokołowa i konfliktu o tatara – czyli „AdBuster feat. VlogMateusz – Sądołów SA„. Można sobie odsłuchać poniżej. Ale nie o tym rzecz… w całej sprawie, gdzieś umknęła kwestia najważniejsza, czyli SKŁAD TATARA – przeszło 17 składników...
- #
- #
- #
- #
- #
- 187
Komentarze (187)
najlepsze
Syf i koniec. Byle wieprzowe mięso mielone z garści na wagę jest 100x lepsze, bo nie ma "ulepszaczy". Smakowało jak syf cierpki, smakował nie wiem jak co ale nie jak mięso.
Długi termin ważności jest ważny dla producenta a nie dla klienta. Mi starczy jak mięso wytrzyma 2 dni od momentu rozpakowania. Producentom za to krótki termin powoduje problemy bo mięso które się nie sprzeda w wyznaczonym czasie po prostu się wywala, albo przetwarza. Mięso które długo leży na półkach traci swoje walory estetyczne stąd te regulatory by
@kropka89: czyli rośne CENA - nadal uważasz, że to problem producenta?
Komentarz usunięty przez moderatora
@Dix: Prawdopodobnie dlatego, że tatar to potrawa z surowego mięsa ;)
Dodaje się do tego jajko, kiszone ogórki i cebulę. W smaku całkiem dobre, ale wiadomo, surowe mięso + surowe jajko to kombinacja dość "ekstremalna", nie każdy ma dość odwagi, by spróbować.
A wygląda to tak:
źródło: comment_CI9QCIrv6IjcFOjbN2zlYUtNV46jII2R.jpg
Pobierzhttp://www.ricardocuisine.com/recettes/2129-tartare-de-boeuf-classique
źródło: comment_hREJocUk0I7Dx2nOTTuDFlYVl7fc3U5k.jpg
PobierzAzotyn sodu jest potencjalnie rakotwórczy(wg IARC: klasa 2A – prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi[10]), a w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała,niemowlętom do 6 miesiąca
Czyli podczas przygotowania niezgodnie z zaleceniem producenta (tatar służy do spożycia na surowo).
Rozumiem, że jak kupisz czopki to jesz je garściami i zastanawiasz się czemu takie niedobre?
Pogrubiłeś nie to słowo co chciałeś, już poprawiłem.
@pwl89:
ekstrakt drożdżowy,
To jest to samo...
@danielsontheweb: Przytaczasz artykuł, którego źródłem jest strona, na której możemy znaleźć takie oto naukowe publikacje:
„Darwinizm - upadająca teoria”
„Rasy gigantów wciąż żyją na Wyspach Salomona”
„Czy paracetamol wywołuje chorobę Alzheimera?”
„Samooszukiwanie się w sprawie wartości szczepień”
„Homeopatia – wiodąca alternatywna medycyna Europy”
„Czy bakterie typu gruźliczego powodują AIDS?”
„Morska woda - bezpieczny substytut plazmy”
Nie ma żadnych dowodów na szkodliwość glutaminianu sodu.
Ekstrakt drożdżowy zazwyczaj zawiera około 5% glutaminianu i jest używany w małych ilościach (zwykle poniżej 1%). Już zjedzenie jednego pomidora dostarcza dwa razy tyle glutaminianu, ile jest zawarte w 200 ml rosołu doprawionego ekstraktem z drożdży.