KREM MARCHWIOWO-MIGDAŁOWY
Wykopowicze, przedstawiam przepis na pyszny krem marchwiowo-migdałowy z pysznymi domowymi grzankami!
Do wykonania tego prostego i (wbrew Waszej pierwszej reakcji) sycącego dania potrzebne nam będą następujące składniki:
- ok. 0,5kg marchwi
- dwa pory (białe części)
- dwie duże bułki
- paczka migdałów (200 gr)
- szczypiorek
- sok z cytryny
oraz niewidoczne na zdjęciu:
- ok 3 łyżki masła
- ok. 1,5 litra wody
- oliwa
- pieprz (u mnie pieprz ziołowy) i sól.
Natkę pietruszki możecie potraktować jako asystenta, nie będziemy jej używać do tego przepisu.
Przystępujemy do działania:
1) Pory myjemy pod bieżącą wodą, po czym kroimy na talarki lub półtalarki.
2) Wlewamy nieco oliwy do garnka, wrzucamy pokrojone pory i dusimy po przykryciem, czasem mieszając, ok 5 minut.
3) Marchewkę obieramy, kroimy w talarki i dodajemy do podduszonych porów. Wszystko zalewamy około 1,5 litra wody, dodajemy trocę soli oraz pieprzu i gotujemy na małym ogniu ok 45-50 minut.
4) Gotujemy wodę w oddzielnym garnku lub w czajniku (ok 0,25 l) i zalewamy wrzątkiem migdały.
5) Po kilku (5-6) minutach odlewamy wodę z migdałów i w łatwy i przyjemny sposób zdejmujemy skórkę z migdałów.
6) Tak obrane migdały mielimy w malakserze.
7) Bierzemy się za bułki. oddzielamy skórkę od miąszu. Skórki rwiemy na mniejsze kawałki.
8) Miąsz zalewamy wodą, i pozostawiamy do namoczenia 2-3 minuty, po czym dokładnie odciskamy jak najwięcej wody.
9) Na patelni roztapiamy masło po czym wrzucamy na nią podarte skórki z bułek. Od razu po wrzuceniu solidnie mieszamy, aby każdy skrawek w miarę równo nasiąknął masłem.
10) Do garnka wrzucamy zmielone migdały, namoczony miąsz z bułek oraz trochę przygotowywanego wywaru i blendujemy wszystko na w miarę jednolitą masę.
11) Wywar w tym czasie zdążył nabrać już ładnego koloru i smaku. Można spróbować i ewentualnie lekko dosolić i popieprzyć.
12) Zblendowaną "papkę" wrzucamy do przygotowanego wywaru z marchwi i pora i ponownie wszystko razem miksuemy na jednolitą masę. Kosztujemy, aby sprawdzić, czy nie trzeba doprawić sola lub pieprzem i dodajemy ok. 2 łyżki soku z cytryny. Całość gotujemy 3-5 minut.
13) Ostatni krok związany z podaniem zupy na stół - kroimy szczypiorek.
14) Wlewamy zupę do talerzy, dokładamy grzanki i posypujemy szczypiorkiem. Czas zjeść nasz SYTY, smaczny i zdrowy krem :)
Smacznego!
Komentarze (58)
najlepsze
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
:>
Na gotowanie? Poza tym miło Ci z oczu patrzy (patrząc na awatar).
Miałem się pytać o jakąś dobrą stronę z przepisem ale sobie wy-googlowałem.
Teraz przynajmniej będę wiedział jakie oryginalne zupy gotować no i oby smakowały równie dobrze jak się zapowiadają.
@rostu: nie wiesz na co się porywasz :P