Sugerując się wykopem pt. "Ciągnący się chleb (z mozzarellą) krojony w kratkę (bloomin' bread)" postanowiłem sam wypróbować ten przepis. Poniżej przedstawiam Wam proces powstawania oraz jego wynik ;)
Na początek składniki, których użyłem -
- 2 opakowania mozzarelli
- przyprawy: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku (tego ze zdjęcia nie użyłem, okazało się, że w domu miałem zapasy naturalnego czosnku)
- masło
- chleb (odmiana wykorzystywana głównie w restauracjach do podawania w niej żurku)
Na początek zabrałem się za krojenie chleba w kratkę -
polecam robić to naprawdę ostrym nożem, bo okazuje się, że nie jest to wcale tak łatwe zadanie.
Następnie starłem mozzarellę...
dodałem do niej 2 ząbki czosnku
oraz przyprawy i masło
całość zmieszałem tak, aby uzyskać w miarę spójną konsystencję.
Przyszedł czas na najtrudniejsze, czyli umieszczenie gotowej masy w chlebie. Poniżej zamieszczam zdjęcie, ale wrzucam je tylko w celach edukacyjnych, jak należy tego nie robić!
okazuje się, bowiem, że umieszczenie masy w nacięciach to mega wyzwanie. Naśladowcą polecam przekroić chleb w poziomie na pół i tam umieszczać mozzarellę z pozostałymi składnikami. Kratkę można zrobić później i głównie w celach estetycznych.
Chleb wrzuciłem do pieca na 200st na ok. 5-10min.
Efekt końcowy -
Całość zajęła mi łącznie z pieczeniem ok. 45min. Uważam, że pomysł ma potencjał, ale w moim przypadku jednak zostanę przy zwykłych grzankach ;)
Komentarze (51)
najlepsze
--
Wyslane z Wykoparki dla
@jedengracz: To jest najładniejsze ze wszystkich :P