Cześć,
chciałbym Wam dzisiaj przedstawić przepis na bardzo smaczne danie, mianowicie Kurczak Generała Tso (General Tso's Chicken). Jest to jedna z najpopularniejszych (jeśli nie najpopularniejsza) potrawa chińska serwowana w restauracjach w USA. O dziwo, przepis został wymyślony przez obywatela Chin mieszkającego w USA, prawdopodobnie we wczesnych latach siedemdziesiątych.
Ok, dość tego gadania, zabieramy się do roboty. Do wykonania użyłem:
Sos:
- bulion z kury
- cukier
- ocet
- sos hoisin
- olej sezamowy
- skrobia kukurydziana
- sos sojowy (ciemny)
Mięso, warzywa, inne:
- cycek z kurczaka (ja robiłem z jednego podwójnego)
- czosnek (2 ząbki)
- papryka czerwona (1/4 około)
- zielona cebulka
- snow peas (jak to się nazywa po polsku? śnieżny groszek?)
- 1 jajko
- mąka
Do tego oczywiście ryż. Wybierzcie taki jak lubicie, biały lub brązowy.
Całość prezentuje się tak:
Na zdjęciu są jeszcze kiełki, ale ostatecznie ich nie użyłem. Ponadto możecie również dodać imbir, ja go niestety nie miałem, oraz 2-3 małe papryczki chilli jeśli lubicie ostre (moja małżonka niestety nie). Na samym końcu użyłem również sezamu do posypania sosu. Co do warzyw to tak naprawdę jest to dowolność i możecie zastąpić to czymś innym: żółta papryka, cebula, czerwona cebula, brokuły, kapusta chińska. Bardzo dobrze z tym daniem komponują się brokuły.
Nie zapominajcie o jednej najważniejszej rzeczy - nie używajcie do tego mrożonych warzyw! Warzywa powinny być jak najświeższe, wtedy będziecie mogli je odpowiednio podsmażyć "w ruchu", czyli nie usmażyć, tylko delikatnie podsmażyć (metoda
Stir Fry). Mrożonki nie dadzą Wam tak dobrej świeżości i chrupkości, co w tej potrawie jest bardzo istotne.
No to zaczynamy, pokroimy najpierw warzywa. Wielkość i kształt zależy tylko i wyłącznie od Was, u mnie wygląda to tak:
Kolejno: czosnek, papryka, cebulka i śnieżny groszek. Nie ma tego dużo bo to tylko jeden obiad dla dwóch osób.
Następnie zajmiemy się sosem, ja użyłem następujących proporcji:
- 1/4 kubka bulionu z kury
- 2 łyżki stołowe cukru (dajcie mniej jeśli lubicie mniej słodkie, powiedziałbym, że zakres waha się od łyżki do dwóch. Możecie również zamiast tego dać na przykład łyżkę miodu.).
- 2 łyżki stołowe octu
- 1 łyżka stołowa sosu hoisin (nie wiem jak z dostępnością tego sosu w normalnych sklepach, ale na pewno powinniście go być w stanie dostać go w jakichś sklepach typu "Szczypty Świata". Można go też spróbować zrobić samemu.).
- 1 łyżka stołowa oleju sezamowego
- 1 łyżka skrobii kukurydzianej
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
Jak już wcześniej wspominałem, jeśli chcecie słodki i pikantny, dodajcie do sosu pokruszoną suszoną papryczkę chilli. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinno wyglądać to mniej więcej tak:
Teraz (lub wcześniej albo i później) ugotujcie ryż.
Ok, mając gotowy sos i przygotowane warzywa zajmiemy się teraz przygotowaniem kurczaka. Należy pokroić go w kostkę, proponuję większą, żeby kawałki kurczaka nie były zbyt małe. Później dodajemy jedno jajo i mieszamy:
Następnie potrzebujemy mąkę (możecie użyć jakiejkolwiek), obtaczamy naszego kurczaka w mące i przygotowujemy do smażenia:
Przygotowanego kurczaka trzeba usmażyć na głębokim oleju. Temperatura około 190 stopni. Smażymy aż będzie dobrze wysmażony, czyli powinien przybrać złotą barwę. Mój jest trochę słabiej przysmażony bo nie miałem zbyt dużo czasu... Wygląda to tak:
Mając usmażonego kurczaka przechodzimy do finału, czyli przygotowania sosu z kurczakiem. Najlepiej byłoby gdybyście posiadali woka i palnik gazowy, ale nie każdy ma taką możliwość. Dobra wiadomość jest taka, że jesteście to w stanie przygotować na zwykłej patelni na elektrycznym palniku (robiłem to bez woka, bo na swojego czekam). Robiąc to na zwykłej patelni i kuchni elektrycznej danie wyszło rewelacyjnie. Trzeba tylko pamiętać, żeby nagrzać patelnie do wysokiej temperatury i wtedy dopiero dodać warzywa. Jeśli chodzi o olej do smażenia powinien to być olej, który charakteryzuje się wysoką temperaturą spalania, czyli może to być olej arachidowy (przy okazji bardzo przyjemny zapach) lub olej rzepakowy, który również zachowuje się dobrze w wysokich temperaturach.
W takim razie zaczynamy, odrobina oleju i nagrzewamy patelnię do wysokiej temperatury. W momencie kiedy zobaczycie, że można zacząć działać wrzucacie warzywa i podsmażamy je lekko:
Warzywa delikatnie podsmażamy. Na mocnym ogniu powinno to zająć minutę, maksymalnie dwie i powinny być one gotowe. Wtedy dolewamy sos i dodajemy naszego kurczaka:
Teraz sosem należy "oblać" naszego kurczaka, powinno to wyglądać tak:
Sos momentalnie powinien zgęstnieć i oblepić naszego kurczaka, o to nam właśnie chodzi. Teraz wystarczy podać z ryżem i posypać sezamem. Całość prezentuje się tak:
Na sam koniec przypomnę jeszcze raz kilka kluczowych punktów:
- Nie smażcie warzyw jak to robicie zwykle. Chodzi o Stir Fry, czyli wysoka temperatura i szybkie smażenie, dzięki temu warzywa zachowają swoją świeżość i chrupkość
- Jeśli macie swój sposób na dobrą panierkę na kurczaka, zastosujcie go!
- Sami możecie regulować, czy chcecie sos pikantny czy nie - dodajcie papryczki chilli jeśli lubicie ostro ;>
Smacznego!
Co prawda w kuchni nie miałem żadnego czworonożnego pomocnika (jeszcze nie mam!), w takim razie zareklamuję koty dwóch naszych Wykopowiczów:
@
Solitary_Man:
@
Oskarek89:
Komentarze (92)
najlepsze
Mam niestety tylko 1 garnek i patelnię :(
Komentarz usunięty przez moderatora
Komentarz usunięty przez moderatora
Wiem, ze troche pozno, ale zapisalem sobie w ulubionych i teraz bede robil.
Jedna uwaga - jak piszesz na gorze skladniki, pisz wszystkie. Zrobilem zakupy, potem przeczytalem dokladnie przepis i musze wyjsc znow kupic fryture. Poza tym dodaje imbir, suszone tajskie chilli red bird eye, cebule i brokul dodatkowo. Dam znac jak wyjdzie :]
A i ryz jasminowy.
EDIT po chwili namyslu uzyje panko do panierki do kurczaka, skoro i tak
Zapanierowalem kurczaka w panko, jajku i mace z sola, usmazylem w takiej grubej panierce. Warzywa wyszly z woka fajne chrupiace, tak jak pisales. A sos super. Dalem wiecej czosnku (znacznie wiecej) bo pasuje do tego moim zdaniem + 2 lyzki startego imbiru do woka przed dodaniem warzyw i podsmazylem z 10s, dopiero potem warzywa.
edit