W niejednym sklepie nieraz spędziłem dużo czasu czytając składy wszystkich soków, jakim cudem nie ma soku który by nie miał cukru i/lub tego syropu, żałosne owoce same w sobie są słodkie. Najśmieszniejsze jak wielkimi literami pisze że super zdrowy bo bez cukru, ale w składzie jest ten syrop, i to w jakich ilościach, nieraz w tabelce widać przeszło 30g cukru na 100ml soku.
@Greenafik: takim cudem, że jak się wyciska z owoców (albo słodkich warzyw jak marchewka, burak) sok to wyciska się też z nich cukier - zazwyczaj są to cukry proste: glukoza i fruktoza albo dwucukier sacharoza (zresztą żadna różnica bo po wypiciu sacharoza rozpada się właśnie na glukozę i fruktozę, częściowo już w ustach pod wpływem enzymów w ślinie a reszta w żołądku).
Pod koniec zeszłego roku mówiłam o tym, że świat skończy się wtedy jeśli w ludziach zabraknie prawdy. I nie spodziewałam się, że tak szybko świat mi na to odpowie.
W tym tygodniu zdarzyły się dwie niesamowite rzeczy.
Po raz pierwszy głośno i publicznie zostały poruszone dwa tematy, które wcześniej były przemilczane i uważane za niewygodne. Kiedy ja poruszyłam jeden z nich kilka tygodni temu, zebrałam
Z opublikowanego dwa lata temu raportu prof. Grażyny Cichosz z Wydziału Nauk o Żywieniu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie wynika, że epidemia otyłości i cukrzycy jest ściśle powiązana ze zwiększonym spożyciem syropu glukozowo-fruktozowego. Według prof. Grażyny Cichosz spowodowana jest także stosowaniem diety fit. Regularne spożycie produktów słodzonych tym syropem prowadzi do zwiększenia apetytu, insulinooporności i cukrzycy typu 2.
w "Supernatural" Lewiatany chciały przejąć władzę nad ludźmi wprowadzając na rynek zmodyfikowany syrop kukurydziany, który zamieniał ludzi w zombie pożerające coraz większe ilości jedzenia żeby na końcu móc tych ludzi zjeść :>
W wielu krajach odchodzi się już od używania syropu glukozowo-fruktozowego na rzecz cukru. W Stanach Zjednoczonych jest teraz wielka debata czy wprowadzić ograniczenie w dodawaniu go do żywności. Burmistrz Nowego Yorku stara się ograniczyć dostępność napojów słodzonych - a słodzi się je głownie syropem g-f. Fruktoza chociaż jest chemicznie bardzo podobna do glukozy to jednak jej metabolizm różni się. Nie powinno się spożywać zbyt dużo fruktozy a teraz jest ona prawie w
@mnlf: Wiem co to sacharoza. W jej przypadku jest trochę lepiej, ponieważ jest przyswojenie wymaga hydrolizy wiązania glikozydowego pomiędzy glukozą a fruktozą. Jednak wciąż nie powinno się spożywać jej w nadmiernej ilości. Problem leży w tym, że dzisiaj używa się cukru/syropu niemal wszędzie - pieczywo, przekąski, sosy nawet mięso a nie wspomne o napojach. Ludzie spożywają tego zbyt dużo i stąd wiele chorób cywilizacyjnych.
Wrzuciłem na wykop tłumaczenie teksu związanego z tym tematem, jest tam pobieżnie wyjaśnione dlaczego cukier w nadmiarze szkodzi. W skrócie: zwiększone ciśnienie krwii, otłuszczeie wątroby, oporność na insulinę (rozwój cukrzycy) i nie-ezymatyczna glikozylacja białek przez fruktozę. Producenci przesadzają z dodawaniem cukru do każdego żarcia i wypadałoby coś z tym zrobić. To tak jakby dolewali wódy do każdego napoju a potem społeczeństwo zdziwione, że wszyscy zapici i wątroby siadają.
informacja nieprawdziwa - glukoza i fruktoza to są cukry - to właśnie te najbardziej znane i najczęściej spotykane w naturze cukry proste, a nie żadne substytuty cukru
Ponieważ ten słodzik nie jest wytworem natury, a kontrowersyjnym produktem biochemii,
Jest wytworem natury, mieszanka glukozy i fruktozy występuje w owocach i warzywach a w szczególnie dużych ilościach w miodzie (mód - ten naturalny wytwarzany przez pszczoły to w 75% syrop
@Pan_Slon: w naszym klimacie raczej z buraków cukrowych albo ewentualnie z ziemniaków czy pszenicy, uprawa kukurydzy na cukier była by u nas niezbyt opłacalna.
@AnalitykPoprawna, czy też niepoprawna nazwa tego dziadowstwa jest pisana na czekoladzie tak drobnym drukiem, żeby konsument nie domyślił się, który to składnik zrujnował mu zdrowie.
Dokładniej to chodzi o nadmiar fruktozy. Przypomnij sobie dwie pierwsze reakcje glikolizy - fosforylacja glukozy i izomeryzacja do fruktozo-fosforanu. Fosforylacja glukozy to taki jakby zawór bezpieczeństwa przed pobraniem nadmiernej ilości glukozy. Jeśli mamy do czynienia z fruktozą to od razu przechodzimy do fruktozo-6-fosforanu, regulacja w pierwszej reakcji jest ominięta. Od nadmiaru fruktozy się po prostu bardziej tyje, wątroba staje się otłuszczona i zwiększa się oporność na insulinę (rozwój cukrzycy).
Syropy glukozowe są to oczyszczone i zagęszczone wodne roztwory cukrów prostych (glukozy, maltozy) i niskocząsteczkowych wielocukrów, otrzymywane w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi.Syrop glukozowo-fruktozowy znajdziemy dziś niemal we wszystkich słodzonych produktach. Jest tańszy, bo produkowany z kukurydzy. Co więcej, ten rodzaj syropu znajduje się prawie we wszystkich soczkach i serkach dla dzieci. Ale uwaga! Dietetycy ostrzegają, że może prowadzić do http://pieniadze.fakt.pl/Truja-Polakow-syropem-z-kukurydzy,artykuly,186995,1.htmlTRUJĄ POLAKÓWcukrzycy i otyłościtekst pogrubiony****
Komentarze (34)
najlepsze
Gdyby nie te właśnie cukry owoce nie były by
Pod koniec zeszłego roku mówiłam o tym, że świat skończy się wtedy jeśli w ludziach zabraknie prawdy. I nie spodziewałam się, że tak szybko świat mi na to odpowie.
W tym tygodniu zdarzyły się dwie niesamowite rzeczy.
Po raz pierwszy głośno i publicznie zostały poruszone dwa tematy, które wcześniej były przemilczane i uważane za niewygodne. Kiedy ja poruszyłam jeden z nich kilka tygodni temu, zebrałam
to dość oczywiste podobnie jak ziemniaki, bułki, mleko i cała masa innych rzeczy
W zasadzie wszytko spożywane w nadmiarze powoduje otyłość
glukoza i fruktoza to jest cukier i zachowuje się jak cukier
identycznie jest po każdej słodkiej rzeczy (spożywanej zbyt często, albo w nadmiarze)
Wrzuciłem na wykop tłumaczenie teksu związanego z tym tematem, jest tam pobieżnie wyjaśnione dlaczego cukier w nadmiarze szkodzi. W skrócie: zwiększone ciśnienie krwii, otłuszczeie wątroby, oporność na insulinę (rozwój cukrzycy) i nie-ezymatyczna glikozylacja białek przez fruktozę. Producenci przesadzają z dodawaniem cukru do każdego żarcia i wypadałoby coś z tym zrobić. To tak jakby dolewali wódy do każdego napoju a potem społeczeństwo zdziwione, że wszyscy zapici i wątroby siadają.
informacja nieprawdziwa - glukoza i fruktoza to są cukry - to właśnie te najbardziej znane i najczęściej spotykane w naturze cukry proste, a nie żadne substytuty cukru
Jest wytworem natury, mieszanka glukozy i fruktozy występuje w owocach i warzywach a w szczególnie dużych ilościach w miodzie (mód - ten naturalny wytwarzany przez pszczoły to w 75% syrop
@Analityk:
Dokładniej to chodzi o nadmiar fruktozy. Przypomnij sobie dwie pierwsze reakcje glikolizy - fosforylacja glukozy i izomeryzacja do fruktozo-fosforanu. Fosforylacja glukozy to taki jakby zawór bezpieczeństwa przed pobraniem nadmiernej ilości glukozy. Jeśli mamy do czynienia z fruktozą to od razu przechodzimy do fruktozo-6-fosforanu, regulacja w pierwszej reakcji jest ominięta. Od nadmiaru fruktozy się po prostu bardziej tyje, wątroba staje się otłuszczona i zwiększa się oporność na insulinę (rozwój cukrzycy).
Człowiek
Jest droższy, najtaniej uzyskać go z trzciny cukrowej a w klimacie w którym trzcina cukrowa nie rośnie z buraków cukrowych.
Produkcja cukru z kukurydzy jest przeszło 3 krotnie droższa od produkcji cukru z buraków.