Facet nie poruszył sprawy fundamentalnej- jakie mięso najbardziej nadaje się na stek. Jasne, niepoprzerastane mięso? W bajki takie opowieści wsadzić, zresztą sądząc z wyglądu sam smażył mięso z udźca (gładkie i różowe) chyba najgorsze na stek- tylko dla zdeterminowanych z mocnymi szczękami. Tutaj jest niezły artykuł o mięsie na stek: http://www.logo24.pl/Logo24/1,125390,5818553,Samo_miecho.html
Najlepsze mięso na stek dojrzewa przez kila tygodni w specjalnych warunkach (ang. cured) i ciężko je dostać w sklepie oraz jest
@krecik000: Niby tak, ale całej saszetki nie wykorzystasz więc reszta będzie wietrzeć. W moździerzu sam nie rozbijam bo lubi "wyskakiwać". Dla mnie najwygodniej pół łyżki/łyżkę ziaren zawinąć w ściereczkę albo nawet mocny ręcznik papierowy i potraktować po męsku- młotkiem.
Na marginesie: dzięki za cynk o zielonym pieprzu- następny stek dedykowany będzie Tobie:)
Już po sposobie w jaki kroi mięso widać, że ten stek to podeszwa. A przy bajce o sprawdzaniu steka na ręce miałem ochotę wyłączyć, jest ona nie prawdziwa bo ludzie jak to ludzie są różni, jedni mają pulchną miękką dłoń inni twardą jak drewniany pieniek. Powodzenia z takim sprawdzaniem.
Mi najbardziej smakuje krwisty stek bez zbędnych dodatków (choć nieraz robię różne warjacje z sosami). Na filmiku wszystko ładnie, z ostrymi narzędziami święta racja, tylko ja nie wyobrażam sobie steka bez grubo, świeżo mielonego pieprzu. Niedawno (dzieki @paulps) odkryłem pieprz zielony - najlepszy ze wszystkich. Przed smażeniem posypuję mięso z obu stron dość gęsto i delikatnie przyklepuję żeby się trzymał. Koniecznie musi być grubo zmielony, robi to kolosalną różnicę. Zmielony na
@pawelwykop: Hmmm. Ja nie jestem żaden stek-master, więc opiszę Ci swoimi słowami jaki lubię najbardziej. Mięso w środku jest jeszcze czerwone, bardzo soczyste, a podczas jedzenia w taki specyficzny sposób... kruche. Mam nadzieję, że jak spróbujesz to zrozumiesz. :) Nie powinno być gumowe. Środek się gotuje we własnych sokach podczas smażenia, jeśli spróbujesz i będzie dla Ciebie za bardzo surowe zawsze możesz wrzucić jeszcze na patelnię. Próbuj, aż wypracujesz własny ulubiony
- stek na teflonie - bądźmy poważni! Jak już patelnia, to zdecydowanie najlepiej żeliwo
- jak dla mnie podstawa to zdeglasowanie patelni po stekach koniakiem, porto, winem czy choćby octem balsamicznym - szkoda tej przypalonki, a tak mamy szybki i rewelacyjny sos do steka (wystarczy zaciągnąć go masłem i gotowe).
- Z soleniem przed smażeniem też nie do końca tak jest, ale
Komentarze (62)
najlepsze
Najlepsze mięso na stek dojrzewa przez kila tygodni w specjalnych warunkach (ang. cured) i ciężko je dostać w sklepie oraz jest
Na marginesie: dzięki za cynk o zielonym pieprzu- następny stek dedykowany będzie Tobie:)
@pawelwykop:
W zasadzie od razu wyczujesz różnicę pomiędzy surowym, niedosmażonym stekiem, a takim krwistym.
Po kolei:
- stek na teflonie - bądźmy poważni! Jak już patelnia, to zdecydowanie najlepiej żeliwo
- jak dla mnie podstawa to zdeglasowanie patelni po stekach koniakiem, porto, winem czy choćby octem balsamicznym - szkoda tej przypalonki, a tak mamy szybki i rewelacyjny sos do steka (wystarczy zaciągnąć go masłem i gotowe).
- Z soleniem przed smażeniem też nie do końca tak jest, ale
temperaturę pokojowom?
o byżżżżżżż .....
Zapomniałeś się przelogować.
... porażony.
http://bi.gazeta.pl/im/0/5664/z5664620X,Marcin-Meller-FORUM.jpg