Dzisiaj chciałem się z Wami podzielić przepisem na pyszne i lekkie jesienne ciasto z jabłkami. Można je bez problemu przygotować w przeciągu 15 minut, a potem samo dalej dojrzeje w piekarniku. Ciasto przygotowałem wraz z moją Mamą, wykopowiczką @<a href="@jolapasnicka">jolapasnicka</a>. Oryginalnie mieliśmy je dodać z jej konta, ale okazało się, że jest jeszcze zbyt zielona.<br />
<br />
<h1>Ciasto jesienne z jabłkami.</h1><br />
<br />
<br />
<br />
Aby przygotować ciasto będziecie potrzebowali:<br />
4 jajka<br />
1 szklankę cukru<br />
1 szklankę mąki pszennej<br />
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej<br />
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia<br />
100 gram prawdziwego masła<br />
4 łyżki oleju rzepakowego<br />
1 cytryna<br />
odrobinę cynamonu<br />
odrobinę brązowego cukru<br />
<br />
Przejdźmy więc do rzeczy:<br />
<br />
Zanim zaczniemy cokolwiek robić włączmy nasz piekarnik, ustawmy go na grzanie od góry i od dołu na temperaturę 180 stopni. Ciasto musimy włożyć do nagrzanego piekarnika tak więc nie ma sensu abyśmy potem na niego czekali.<br />
<br />
<br />
Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierać do foremki, a my nie będziemy musieli dodatkowo zatłuszczać go masłem.<br />
<br />
<br />
Teraz czas roztopić masło - będziemy potrzebowali dwa garnki, mniejszy i większy. Do większego garnka wlewamy szklankę zimnej wody i wstawiamy go na gaz.<br />
<br />
<br />
Do mniejszego garnka wkładamy 100 gram prawdziwego masła (odpuście sobie wszelkie margaryny i inne wynalazki).<br />
<br />
<br />
Mniejszy garnek wkładamy do większego i w ten sposób masło roztopi nam się bez przypalania. Masło będzie się roztapiać przez parę minut i co jakiś czas warto je przemieszać.<br />
<br />
<br />
W czasie kiedy masło się roztapia przygotowujemy sobie czystą miskę i 4 jajka.<br />
<br />
<br />
Całe jajka - białko i żółtko wbijamy do miski.<br />
<br />
<br />
W międzyczasie sprawdzamy jak roztapia się nasze masło i delikatnie je mieszamy.<br />
<br />
<br />
Do naszych 4 jajek dodajemy szklankę cukru.<br />
<br />
<br />
Teraz kiedy mamy już w jednej misce jajka i cukier czas je ze sobą wymieszać - uruchamiamy nasz mikser.<br />
<br />
<br />
Podczas miksowania staramy się jak najbardziej napowietrzyć jajka.<br />
<br />
<br />
Mieszamy tak długo aż jajka z cukrem zgęstnieją i widocznie powiększą swoją objętność.<br />
<br />
<br />
Po kilku minutach miksowania jajka z cukrem powinny widocznie powikszyć swoją objętość.<br />
<br />
<br />
Sprawdzamy nasz garnek z masłem i kiedy jest już stopione gasimy gaz. Garnek z masłem możemy zostawić wewnątrz dużego garnka z wodą tak aby masło podtrzymało temperaturę.<br />
<br />
<br />
Przygotowujemy 2 rodzaje mąki - mąkę pszenną i ziemniaczaną.<br />
<br />
<br />
Do osobnego naczynia wsypujemy 1 szklankę mąki pszennej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej.<br />
<br />
<br />
Dodajemy jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i całość suchych produktów mieszamy ze sobą.<br />
<br />
<br />
Odpalamy misker i wsypujemy suchą mieszankę do naszych zmiksowanych jajek przesiewając ją przez sito. Staramy się przez cały czas miksować tak aby mąka z proszkiem do pieczenia stopniowo mieszała się z jajkami.<br />
<br />
<br />
Ścieramy na tarce skórkę z połowy cytryny.<br />
<br />
<br />
Do tego wyciskamy sok z połowy cytryny.<br />
<br />
<br />
Skórkę cytrynową dodajemy do naszej mieszanki w misce.<br />
<br />
<br />
To samo robimy z wyciśniętym sokiem cytrynowym.<br />
<br />
<br />
Do mieszanki dodajemy 4 łyżki oleju rzepakowego.<br />
<br />
<br />
Oraz wlewamy ciepłe stopione masło.<br />
<br />
<br />
Całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok.<br />
<br />
[26<em>przygotowujemy</em>4<em>duze</em>jablka]<br />
Przygotowujemy 4 duże piękne jabłka.<br />
<br />
[27<em>kazde</em>jablko<em>dokladnie</em>obieramy<em>i</em>usuwamy<em>gniazda</em>nasienne<br />
Każde jabłko obieramy i usuwamy z niego gniazdo nasienne.<br />
<br />
[28<em>jablka</em>tniemy<em>na</em>ósemki]<br />
Jabłka kroimy na cienkie plasterki tzw. ósemki.<br />
<br />
[29<em>jablka</em>wrzucamy<em>do</em>miski<em>i</em>mieszamy<em>z</em>cynamonem<em>i</em>brazowym_cukrem]<br />
Jabłka wrzucamy do większej miski i mieszamy z odrobiną brązowego cukru i cynamonu.<br />
<br />
[30<em>ciasto</em>przelewamy<em>do</em>naszej<em>foremki</em>wylozonej<em>papierem</em>do<em>pieczenia</em>i<em>wyrownujemy</em>powierzchnie]<br />
Gotowe ciasto przelewamy do foremki, którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia.<br />
<br />
[31<em>jablka</em>ukladamy<em>w</em>ciescie<em>wciskajac</em>je<em>do</em>konca<em>dna</em>blachy]<br />
Nasze jabłka wymieszane z cynamonem i brązowym cukrem układamy w foremce dociskając je do samego końca, aż dotkną blachy (nie układamy ich delikatnie na samej górze)<br />
<br />
[32<em>ciasto</em>z<em>ulozonymi</em>jablkami<em>jest</em>juz<em>przygotowane</em>do_pieczenia]<br />
Tak powinna wyglądać foremka z ciastem i ułożonymi jabłkami.<br />
<br />
[33<em>z</em>bliska<em>wyglada</em>tak]<br />
A tak powinna wyglądać z bliska :)<br />
<br />
[34<em>ciasto</em>wkladamy<em>na</em>45<em>minut</em>do<em>piekarnika</em>nagrzanego<em>na</em>180_stopni]<br />
Gotowe ciasto wrzucamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego wcześniej na 180 stopni.<br />
<br />
No i cóż... gotowe.<br />
Tak wygląda gotowe ciasto - zanim je zjecie poczekajcie odrobinę aż wystygnie i... smacznego!<br />
[35a<em>gotowe</em>ciasto]<br />
[35b<em>gotowe</em>ciasto<em>z</em>bliska]<br />
<br />
A na koniec oczywiście... KOT!<br />
Jest to zdjęcie kota, który w ostatnim okresie był pod opieką mojej Mamy w jej hotelu dla kotów.<br />
[36_kot]
Komentarze (22)
najlepsze
@michalexpromo: Jakie wymiary ma mniej więcej ta kwadratowa foremka? :)