W związku z obniżeniem stany wody w rzece oraz gruncie czuję się zobowiązany do przedstawienia Państwu Mojego biznes planu.
Obecną sytuację można traktować dwojako. Źle i dobrze. Skupmy się na superlatywach.
Skoro studnie wyschły, jest to idealny moment na ich oczyszczenie, pogłębienie, modernizację czytaj uszczelnienie oraz dezynfekcję.
Wystarczy czujnik tlenku węgla/metanu, dwie liny i dwóch ludzi. kilka kilogramów chloru (szczegóły poniżej).
Ma to sens o ile nie będziemy czerpać podstawy być albo nie dla firmy. Działamy w sytuacji kryzysowe i pewne założenia ekonomiczne należy odłożyć na przyszłość (droga pantoflowa wynagrodzi włożony "dzisiaj" wysiłek).
Dlaczego powinno się czyścić studnię?
W każdej studni, z biegiem czasu, rozpoczyna się proces zanieczyszczenia ścian i dna, co pociąga za sobą obniżenie czystości wody. Jest to proces naturalny, a jego intensywność zależy od wielu czynników, takich jak np. rodzaj gleby, siła źródła, częstotliwość używania studni etc.
Proces czyszczenia studni obejmuje następujące prace:
• wypompowanie wody ze studni
• wydobycie zalegających na dnie osadów, mułu, żwiru, śmieci itp.
• wyczyszczenie wnętrza studni za pomocą myjki wysokociśnieniowej Kärcher
• położenie na dnie nowej warstwy filtracyjnej ze żwiru płukanego
• dezynfekcję, jeżeli doszło do obniżenia jakości mikrobiologicznej wody poprzez obecność np. bakterii typu kałowego
Najczęstsze przyczyny zabrudzenia studni to:
• osady, muł, ziemia, piasek napływające wraz z wodą, tworzą warstwę zalegającą na dnie, która z czasem może całkowicie zatrzymać przepływ wody w studni;
• zanieczyszczona woda gruntowa przenikająca do studni poprzez nieuszczelnione szpary między kręgami, zdarza się to szczególnie często w okresach intensywnych opadów deszczu i powodzi;
• zanieczyszczenia środkami ochrony roślin pochodzącymi z pobliskich pól rolniczych
• materia organiczna pochodzenia zwierzęcego i roślinnego – martwe zwierzęta jak i resztki roślinne gniją i butwieją na dnie;
• wyrzucanie śmieci np. gruz, butelki, deski, odpady metalowe itd, w czasie, gdy studnia nie była używana zgodnie z jej przeznaczeniem.
ZASADY CZYSZCZENIA STUDNI
Obok zanieczyszczeń bakteryjnych, chemizacja i mechanizacja rolnictwa i życia codziennego stwarza nowe, poważne zagrożenie dla zdrowia w postaci szkodliwych substancji chemicznych. Każdy właściciel studni, chcąc zapewnić sobie i rodzinie dobrą wodę powinien doprowadzić studnię do dobrego stanu, w którym odpowiadać ona będzie następującym wymaganiom:
• Studnia musi posiadać szczelną na całej wysokości obudowę otworu studziennego (cembrowinę), wykonaną najlepiej z betonu, łączenia między kręgami muszą być szczelne,
• Cembrowina studni musi być czysta, wolna od mchów, porostów oraz plam zaciekowych,
• Zewnętrzna obudowa studni musi być wyniesiona co najmniej 20 centymetrów ponad poziom gruntu przy zastosowaniu pompy i co najmniej 75-100 cm przy innym urządzeniu do czerpania wody, jak np. wiadro,
• Zewnętrzna obudowa, w tym pokrywa, właz musi bardzo szczelna, aby uniemożliwić przedostawanie się do studni jakichkolwiek zanieczyszczeń,
• Odpowietrzniki służące do wentylacji studni winne być zabezpieczone siatkami przeciw owadom,
• Studnia musi być zabezpieczona przed dostępem osób postronnych,
• Przynajmniej raz w roku należy wybrać wodę ze studni, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary, oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i zastąpić ją warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku, następnie przeprowadzić dezynfekcję studni.
Zabieg dezynfekcji należy przeprowadzić we wszystkich nowych studniach jak również każdorazowo po wszelkich pracach przeprowadzanych wewnątrz studni.
Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego według zasad:
Średnica studni w cm:
80
90
100
120
Ilość wapna chlorowanego potrzebna na każdy metr głębokości wody:
150g - 1 szklanka
200g - 1 szklanka i ćwierć
250g - półtorej szklanki
350g - 2 szklanki i ćwierć
W przypadku stosowania podchlorynu sodu zamiast wapna chlorowanego - dawki podane należy dwukrotnie zwiększyć.
Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:
• Wybrać wodę ze studni, oczyścić cembrowinę i dno studni;
• Do wiadra z wodą dodać 2 płaskie łyżeczki wapna chlorowanego i płynem tym wyszorować cembrowinę;
• Po ponownym napełnieniu studni wodą, dokładnie rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni
• Wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpalnym i wlewanie z powrotem;
• W celu przeprowadzenia dezynfekcji wody sieci wodociągowej, po wlaniu środka dezynfekcyjnego do studni, należy odkręcić w budynku wszystkie krany aż do pojawieniu się specyficznego zapach chloru, po czym zawory należy zakręcić.
• Po 24 godzinach wypompować wodę ze studni poprzez odpuszczanie na zworach czerpalnych (kranach) aż do zaniku zapach chloru.
UWAGA! Dezynfekcja nie usuwa zanieczyszczeń chemicznych.
Po wykonaniu czyszczenia i odkażania studni, woda z niej powinna być zbadana przez najbliższą stację sanitarno - epidemiologiczną, która wyda orzeczenie o przydatności wody do spożycia przez ludzi.
BADANIE WODY
Na życzenie Inwestora pobieramy próbki wody do specjalnych naczyń ze stacji badań w celu stwierdzenia przydatności wody. Badanie i analiza wody dzieli się na:
• Fizykochemiczną
• Mikrobiologiczną
Analiza Fizykochemiczna:
Zadaniem analizy fizykochemicznej wody jest określenie jakości wody oraz jej przydatności do spożycia. Badania pozwalają na dobór odpowiednich urządzeń i filtrów mających na celu dostosowanie jakości wody do indywidualnych potrzeb klienta.
Analiza fizykochemiczna wody obejmuje następujące badania:
• pH
• Twardość
• Żelazo
• Mangan
• Azotany
• Jony amonowe
• Chlorki
• Chlor wolny
• Chlor ogólny
• Przewodność elektrolityczną
Analiza Mikrobiologiczna:
Zadaniem analizy mikrobiologicznej jest określenie jakości wody oraz jej przydatności do spożycia. Badania pozwalają na wykazanie konieczności stosowania odpowiednich filtrów lub dezynfekcji wody.
Analiza mikrobiologiczna obejmuje następujące badania:
• Escherichia coli
• Bakterie grupy coli
• Enterokoki
• Pseudomonas aeruginosa
• Ogólna liczba mikroorganizmów w 36±2°C po 48 h
• Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2°C po 72 h
• Legionella sp.
• Clostridium perfringens (łącznie ze sporami)
Pozdrawiam i "bez oczka" na zdrowie!