http://trollsky.knives.pl/images/019.jpg - jaka jest wartość takiego nożyka? Czy to jest ta słynna stal damasceńska? Czym się różni wytwarzanie noży z tej stali od zwykłych?
@mat777: tego konkretnego dałem w prezencie :) wytwarzanie polega na zgrzewaniu kolejnych warst stali wysoko i nisko węglowych. Az nazbiera sie tych warstw naprawde duzo. Zazwyczaj koncze na ok 300 warstwach
Jak wygląda sprawa pozwoleń w Polsce? Są jakiś limity wielkości takiego noża, bo to chyba traktowane jest jako broń biała? Na allegro widzę sporo mieczy samurajskich, katan i noży i nigdzie nie piszą, że trzeba pozwolenie ale z tego co wiem na kawałek drewna przypominający kij bejsbolowy już trzeba..
@Trollsky: Pisałeś wyżej, że stal kupujesz w arkuszach. Jak kształtują się ceny w zależności od jej jakości i typu? Zawsze chciałem spróbować wykonać sobie sam nóż i zastanawiam się ile by wyniosła taka inwestycja.
Mam w sumie kilka pytań odnośnie noży, więc korzystając zapytam. Otóż mam balisonga Benchmade 32 Morpho, którego uwielbiam, ale którego, że tak powiem zajechałem. Były nim otwierane puszki konserwowe metodą wbicia ostrza od góry (aż mnie to boli jak sobie przypomnę..), cięte kable, drewno itd. Chciałbym, żeby ten nóż odzyskał swoją dawną świetność. Czym go naostrzyć i jak to zrobić? (Podobno jest jakaś specjalna ostrzałka i
Na Twojej stronie, w pierwszej kolumnie od lewej, drugie zdjęcie od dołu. Bardzo podoba mi się taka torba i zawsze chciałem mieć podobną, też sam zrobiłeś czy gdzieś kupiłeś? Czy Twoje noże są na sprzedarz i w jakich cenach? Chyba byłbym zainteresowany zakupem.
Długość całkowita to 31 cm, cena 40 zł. Niestety, nie znam żadnych innych parametrów. Czy uważasz, że za te pieniądze to może być porządny nóż. Na początku spisywał się wspaniale, ale ostatnio coś za często wydaje się potrzebować ostrzenia. Używam typowego kamienia do ostrzenia, jeszcze po dziadku.
W instrukcji napisali, żeby pod żadnym pozorem nie używać metalowych
Od zawsze marzyl mi sie porzadny noz. Widze, ze pisales cos wczesniej, ze wykonanie noza kuchennego to koszt okolo 350zl - czyli istnieje mozliwosc zakupu? Jezeli tak to czy mozesz podac jakis namiar jak sie z toba skontaktowac?
sam również robię noże, i zastanawiam sie, skąd załatwić szlifierkę taśmową, albo czy mógłbyś mi polecić coś ogólnie dostępnego ? Najlepiej za nieduże pieniądze :)
Komentarze (336)
najlepsze
Mam w sumie kilka pytań odnośnie noży, więc korzystając zapytam. Otóż mam balisonga Benchmade 32 Morpho, którego uwielbiam, ale którego, że tak powiem zajechałem. Były nim otwierane puszki konserwowe metodą wbicia ostrza od góry (aż mnie to boli jak sobie przypomnę..), cięte kable, drewno itd. Chciałbym, żeby ten nóż odzyskał swoją dawną świetność. Czym go naostrzyć i jak to zrobić? (Podobno jest jakaś specjalna ostrzałka i
d2 ostrzy sie fajnie na lansky deluxe. twój nóz jest do odratowania. sróbkom trzeba by zeszlifowac łebki.
co do balisongów z damastem to mozna zamówic u jakiegos kumatego knifemakera ostrze na wymiar i je po prostu podmienić
Kupiłem w Ikei taki nóż kuchenny:
http://i.imgur.com/VUScY.jpg
Długość całkowita to 31 cm, cena 40 zł. Niestety, nie znam żadnych innych parametrów. Czy uważasz, że za te pieniądze to może być porządny nóż. Na początku spisywał się wspaniale, ale ostatnio coś za często wydaje się potrzebować ostrzenia. Używam typowego kamienia do ostrzenia, jeszcze po dziadku.
W instrukcji napisali, żeby pod żadnym pozorem nie używać metalowych